Двамата ходели голи, а третият - без дрехи. Имали те три пушки - двете не били заредени, а в третата нямало патрони".

Така започва приказка от сборник със заглавие "Трите прасенца и други приказки".

Текстът е съставен от логически противоречия, а разказът е подкрепен с картинка, на която са илюстрирани голи мъже, които се целят в един от "избягалите" зайци.

"Недопустимо е подобно съдържание да бъде предназначено за деца. Въпреки че цялата образователна система в България е странна, е необходимо да има някакъв контрол. Всички сме наясно в какъв безумен стил са написани учебниците и как малчуганите не разбират голяма част от тяхното съдържание", коментира по Bulgaria ON AIR журналистът Златко Желев.

Според него проблемът идва от колективите, които изготвят учебниците, тъй като в тях няма нито един учител, практикуващ в реална среда.

"През две години учебниците се преиздават, за да може определени лица да прибират парите. По подобие на велоалеята на "Раковска", иронично подчерта актьорът Александър Дойнов.

Приказката от "Трите прасенца и други приказки" предизвика редица негативни коментари. Книжката е дело на издателство ПАН. На корицата пише, че е за деца, които тепърва се учат да четат, затова и буквите са големи. Оказа се, че тя е направила впечатление на родители още преди години, но така и не е била спряна от разпространение и се продава със същата илюстрация на голи ловци. И въпреки недоволството на родителите, които купуват книгата без да са наясно със съдържанието, издателството продължава да я преиздава.