Тази вечер в столицата се проведе възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Васил Левски.

Цял ден хора на всякаква възраст оставяха цветя и отдаваха почитта си към Левски.

В столичния храм "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски. На нея присъства и българският патриарх Неофит, а много граждани се включиха в литийното шествие от храма до паметника на Апостола.

Прозвучаха стихове и песни, посветени на безсмъртното дело и подвиг на националния герой, дал живота си за освобождението на България.

Вижте снимки>>

Пред паметника се поклониха президентът, министри, кметът на София, представители на институции и граждански сдружения от цялата страна.

Левски е онзи хоризонт, към който всички трябва да гледаме с надежда, всички ние - слабите и силните, обезверените и вярващите, всички ние - българите. Той е нашето упование. Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод на 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски пред паметника му в столицата.

"Приживе Левски казваше - ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само себе си. Дяконът загуби себе си, но народът му спечели", отбеляза държавният глава.

По думите му в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"В историята рядко в една личност се съчетават ум и деятелност, мъдрост и дързост. Затова тонове книги тежат по-малко от тефтерчето на Апостола", каза Радев.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност, казваше Левски. Но така ли е днес. Уви. Нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", заяви президентът.

По думите му Левски е проповядвал идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които "разни политици, от разни епохи се опитваха да го вкарват за своя изгода".

"Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието храни, и които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме. Апостолът казваше - времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Поклон, дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", каза държавният глава.

В словото си пред паметника на Васил Левски кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че хиляди граждани са оставили цветя в знак на признателност към Апостола на свободата и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на панихида в памет на Васил Левски в столичния храм "Св. София" и се включи в литийното шествие до паметника на Апостола.

На възпоменателната церемония пред паметника присъстваха служебният премиер Огнян Герджиков, патриарх Неофит, политици, дипломати и много граждани.

Днес от Ловеч тръгна и походът „По стъпките на Апостола", в който се включиха много ученици.

В Карлово, родния град на безсмъртния герой, стотици сънародници преклониха глава пред делото му.