Пирамидата на Лувъра е не само първият европейски проект на Яу Мин Пей, лауреат на награда "Прицкер" за 1983 г., но и първата му работа по толкова значим исторически паметник, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Констатацията, от която тръгва, е: "Това е странен музей, чийто вход е невидим, защото е отстрани. Трябва му централен вход". Затова създава подземен комплекс, като в първия проект няма пирамида. Подземното пространство е връзка между града и колекциите на музея. Пирамидата се появява по-късно, прозрачна.

Вижте снимки >>>

Пирамидата на Лувъра вече е символ на модерността на музея и емблема на Париж в цял свят, каза президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез. Той е убеден, че "творчеството на Пей се извисява до ранга на икона по същия начин, като Джокондата, Венера Милоска или Победата от Самотраке", които са звездите на Лувъра.

Яу Мин Пей е роден в китайския гр. Гуанчжоу. Завършва Масачузетския технологичен институт и Харвард, където го обучава Валтер Гропиус, един от основателите на движението Баухаус. Преди проекта за модернизиране на Лувъра, проектира сградата на общината в Далас, сградата на Банк ъв Чайна в Хонконг, библиотеката "Джон Ф. Кенеди" в Бостън, новото крило на Националната галерия във Вашингтон. Именно благодарение на Националната галерия печели поръчката за Лувъра, защото проектът му пленява Франсоа Митеран.