Това са два от трите основополагащи документа, върху които започва изграждането на обединена Европа след Втората световна война.

На 25 март 1957 година лидерите на 6 държави - Белгия, Западна Германия (впоследствие Федерална република Германия), Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция - подписват в италианската столица Договор за Европейска икономическа общност (ЕИО) и Договор за Европейска общност за атомна енергия (Евратом).

Вижте снимки >>>

Третият основополагащ документ, Договорът за Европейска общност за въглища и стомана, е подписан преди това на 18 април 1951 година в Париж.

Римските договори, подписани от шестте държави, основали ЕС, са в основата на обединението на континента около ценностите за съпричастие, демокрация и върховенство на закона, отбелязва ЕК.

Единният пазар осигурява свобода на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани. Единният пазар в Европа е най-голямото търговско обединение в света и най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие.

Очаква се държавните и правителствените ръководители от ЕС да приемат в Рим декларация, в която ще бъдат посочени историческите постижения на Общността, настоящите предизвикателства, както и обещание да се работи за единството на 27-те държави, които да засилят общите действия в ключови области на политиката в полза на гражданите.