Ако шофьорът има стари електронни фишове и наказателни постановления, които не е получил и съответно не е платил, той ще получава разпечатка за тях и така те ще се считат за връчени, съобщават от КАТ, цитирани от СБА.

Очакванията са по този начин служителите да се разтоварят от излишна административна дейност и да се увеличи събираемостта на глобите.

Новата система на работа влиза в действие още тези дни, но не в цялата страна, а само там, където КАТ вече е получил новите патрулки, оборудвани с мобилни принтери.

Първата партида от 60 нови служебни автомобили беше разпределена между СДВР, Варна, Пловдив и Стара Загора. Постепенно ще бъде обновен целият автопарк на Пътна полиция в страната.

Новите автомобили са оборудвани с три камери и два микрофона за двамата служители, като целта е техниката да контролира униформените. Едната широкоъгълна камера е поставена вътре в купето, точно над шофьора, и записва всичко, което се случва вътре в колата. Втората записва зад автомобила, а третата – самата проверка.

Техниката започва да работи с включването на автомобила.

Това, което шофьорите трябва да знаят, е, че ИМАТ право да откажат видеозапис. В такъв случай трябва да останат в своя автомобил. Те обаче НЕ могат да откажат запис с микрофон, който служи за доказателство.

Проверката на шофьорското досие и на документите на автомобила ще се прави през таблет. И в момента 120 патрулки са оборудвани с подобни миникомпютри, но новата система е с повече опции. Таблетът е свързан с информационната система на МВР.

При въвеждане на регистрационния номер на автомобила ще излиза цялата информация – кой е собственик, има ли сключена „Гражданска отговорност”, включително ще се прави сверка в Шенгенската информационна система дали лицето или автомобилът се издирват.

При въвеждане на ЕГН-то на водача ще излиза неговото шофьорско досие, адрес, снимка, както и всички стари санкции, ако има такива, и дали те са платени.

Ако глобите не са били връчени, защото например водачът се е криел от органите на реда, те ще бъдат принтирани и дадени на шофьора. Ако пък той просто не е искал да се издължи, катаджиите ще действат съгласно закона. При висящи глоби те могат временно да отнемат книжката и да спрат автомобила от движение. Същите две принудителни мерки се прилагат и ако няма сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Когато катаджията установи нарушение, той ще съставя на таблета административно наказателния документ и ще го принтира на място чрез мобилния принтер.

Аудио и видеозаписите ще се съхраняват на специални сървъри и ще служат като доказателство. Пътните полицаи няма да имат достъп до съхраняваните данни, за да ги манипулират.