Това предвижда приетата днес от Столичния общински съвет (СОС) Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на Столична община, предаде БТА.

При установяване на повторно нарушение глобата ще е в размер от 250 до 500 лв.

Актовете ще бъдат съставяни от служители на ОП "Гробищни паркове" или от служители на районната администрация.

"Идеята е да се въведе ред по отношение на изискването да се поддържат гробищата в подходящ вид от ползвателите или правоимащите лица, които са наследниците на погребаните", обясни Мита Георгиева, един от вносителите на доклада.

Става въпрос за гробищните места, включени в границите на столичните райони "Сердика", "Искър", "Витоша", "Овча купел", "Връбница", "Нови Искър", "Кремиковци", "Панчарево" и "Банкя".

Гробът трябва да бъде почистен, засаден с цветя и ниски храсти, да съдържа съответните знаци и символи (паметник, рамка, портрет с лика и изписване на името на покойника с датите на раждането и смъртта).

Специална комисия ще определя дали гробът е поддържан добре или се налага ползвателите да бъдат санкционирани, посочи Георгиева.

По думите й целта не е масово глобяване на хората, а насърчаване на ползвателите да бъдат отговорни.
Санкции се предвиждат и за фирмите, които работят на територията на гробищните паркове.

Основната отговорност за поддържането на гробищата ще бъде на ОП "Гробищни паркове" чрез попълване на декларация по образец, в която правоимащият заявява как ще поддържа гробното място.

Той може да прави това сам или да упълномощи общинското предприятие "Гробищни паркове" да извършва тази дейност, обясни Георгиева.

Във връзка с опазване на вътрешния ред и сигурността на територията на гробищните паркове се предвижда видеонаблюдение на входовете и изходите на гробищния парк, постоянна охрана на гробищния парк, осигуряване на контролно-пропускателен режим.

В двегодишен срок от приемане на новата наредба, ОП "Гробищни паркове" трябва да създаде електронен регистър на гробните места. Ще бъде издаден и електронен регистър към общинското предприятие, в който ще се съдържат имената на фирмите, които работят на територията на парковете.

Ще се издава разрешение за дейност само на фирмите, които отговарят на конкретни условия, като целта е да се предотвратят всякакви измами на лица, които въвеждат в заблуждение гражданите и особено възрастните хора, посочи Мита Георгиева.