1. Изключвайте осветлението, ако излизате за по-дълго от стаята, само ако светещите тела не са компактни луминисцентни лампи. 
Ако ползвате такива с нажежаема жичка, това е оправдано, тъй като само десет на сто от консумираната от тях енергия се превръща в светлина. останалата част се губи под формата на топлинно излъчване.
Затова, в този случай, гасенето им е оправдано.
Когато става дума за ЛЕД или енергоспестяващи  лампи, честото включване и изключване скъсява живота им.

2. Въглищата все още са "царе" на енергетиката.
В световен мащаб повече от половината електричество се произвежда от въглища, като дори в САЩ този процент е 39 на сто. 

3. Лятното часово време е  полезно за планетата. То спестява над половин процент електроенергия, колкото консумацията на 100 000 домакинства.

4. Всички американски  щати и европейски страни използват хидроенергия.

5. Лидери в използването на вятърна електроенергия, т. нар. "вятърни ферми", са Китай, Испания, САЩ, Германия. В щата Вашингтон 70 на сто  от електроенергията е с такъв източник.

6. Първият спътник, захранван от слънчеви панели, е все още в орбита. "Вангард -1" е изстрелян още през шестдесетте години на миналия век и  е единственият спътник от онези години, все още намиращ се в околоземна орбита.

7. Почти всички битови отпадъци, които изхвърляме, стават за производство на биогаз.

8. Ползата за околната среда от автомобилите на електричество зависи изцяло от това с какъв ток се зареждат те.
Принципно този вид транспорт е най-екологично чистият, но ако  токът, с който се зареждат те, е произведен от въглища, ползата е никаква, т.е. замърсяването се прехвърля от "единият джоб в другия".

9. Това е факт, който е известен на хората, които се интересуват от тези проблеми: Необходими са ни по-ефективни хранилища на енергия, т.е. акумулатори. За да бъде напълно ефективна слънчевата и вятърната енергия, изобщо ВЕИ, са необходими по-ефективни и с по-голям капацитет средства за съхранението и.

10. Една от стандартните единици, които често можете да срещнете (и непременно сте срещали, ако  ползвате климатик) е британската термична единица или BTU.
Това е количеството енергия, необходимо да се повиши температурата на един фунт вода с един градус по Фаренхайт.
Това е еквивалентно на 0.3 Ват/часа, 1055 джаула или  252 калории.