Това обясни началникът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски пред Нова телевизия. За целта обаче този, който е снимал, трябва да се съгласи да свидетелства.

Медията показа клип на двама шофьори, които карат с над 160 км/час в населено място. Клипът е заснет на 17 август 2014 г. в района на Самоводене.

В социалните мрежи се разпространява видео с Ауди S8, достигащо 302 км/ч, както и с BMW, което се движи с 250 км/ч на магистрала "Тракия".

Бойко Рановски съобщи, че е установен един от шофьорите в района на Самоводене, но той не може да бъде глобен за превишена скорост.

Вижте видео >>>

„Когато говорим за нарушаване на изискването за максимална скорост, това трябва да бъде установено по надлежния ред с техническо средство, одобрено и регламентирано, няма друг начин, уточни той.

По думите на Рановски, според Закона за движение по пътищата техническите средства, които се използват за контрол на скоростта, трябва да бъдат проверени и одобрени съгласно Закона за измерванията и да са минали първоначална или последваща проверка от Института по метрология.

Рановски съобщи, че водачът на първия автомобил все пак може да бъде санкциониран на база на кадрите за неправилно изпреварване.
Трябва обаче да приключи цялата проверка по случая, включително и на автентичността на записа от специалисти, и да се установи и другият шофьор.

"Става дума за младеж, роден през 1985 г., той не отрича по времето, когато е заснет клипа, да е бил в селата, които са заснети, но се съмнява в автентичността на видеото”, каза още началникът на „Пътна полиция”.

Рановски коментира още, че в момента има достатъчно настроения за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата като правилата и санкциите ще бъдат разделени от изискванията към водачите и моторните превозни средства.

През януари 22-годишен българин бе глобен и остана без книжка в испанския град Лас Педроньерас, защото шофирал с 240 км/час. Той бе задържан, след като в YouTube би публикуван клип, който показва "геройството" му.

През август 2014 г. полицията в Хърватия спря за превишена скорост българин, карал с 215 км/час.
Той бе глобен е с 2000 куни (280 евро) и му бе наложена забрана за шофиране на територията на Хърватия за 12 месеца, припомня "Фокус".

1126 случая на превишена скорост и 387 други нарушения констатираха от пътната полиция след приключилата в миналия петък операция "24 часа контрол на скоростта" в България.