ЕК отказа да налага глоби на Мадрид и Лисабон заради по-висок бюджетен дефицит. Подобни санкции биха били прецедент в Европа, разтърсена от Брекзита, предаде АФП, цитиран от БТА.

"Колегията (28-те еврокомисарияr) се договориха днес да бъдат анулирани глобите за двете страни", обяви заместник-председателят на Еврокомисията, натоварен с еврото Валдис Домбровскис на пресконференция в Брюксел.

На 7 юли ЕК препоръча да бъдат обявени санкции срещу Мадрид и Лисабон, защото не са успели в определения срок да намалят бюджетните си дефицити. Според правилата на ЕС не е позволено правителствата да имат бюджетен дефицит над 3 процента от брутния вътрешен продукт - предпазна мярка, която гарантира, че прекалените правителствени заеми няма да подкопаят единната европейска валута.

Ако дефицитът превиши 3 процента, ЕК поставя срок за намаляването му. При неуспех на правителството да сведе дефицита до определения праг, може да бъде наложена глоба.

Португалия трябваше да намали дефицита си до 3 процента миналата година, но го сведе само до 4,4 на сто. Испания трябва тази година да понижи дефицита си, но според прогнозите на ЕК показателят вероятно ще остане над 3 процента и догодина.

Тъй като финансовите министри на ЕС обявиха на съвета си на 12 юли, че Мадрид и Лисабон не са успели да вземат необходимите мерки, се очакваше ЕК да предложи глоба, която може да достигне 0,2 процента от брутния вътрешен продукт. За Испания това би означавало около 2,16 милиарда евро, а за Португалия - 358 милиона евро