Сумата е равна на санкциите за цялата минала година. Глобите са в средния размер, предвиден по закон, но вече ще се налагат и максимални санкции, съобщи пред БНР председателят на комисията Веселин Божков.

Според него предложението да се въведе фиксиран процент неустойка върху дължимите вноски при предсрочно прекратяване на договора с мобилния оператор не е точно. 
"Европейската практика и европейската директива казват нещо друго. Срокът на договорите трябва да бъде 24 месеца с изключителната клауза да се предложи 12-месечен договор и след това моментално да става безсрочен. Това, което не правят българските оператори, но предполагам, че ще правят", каза Божков и добави, че това е разковничето.

Не оператор да отиде при бабата и да каже: "Eто ти едно телефонче, хайде подпиши. И бабата не чете долу ситния шрифт, което значи, че това е нов договор", образно обясни шефът на комисията.

"Виваком" вече премахна условието срочните договори да се подновяват автоматично с нов срок при изтичане на първоначалния период.

Миналата седмица в парламента депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов внесе законопроект за промяна на Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Той предлага неустойката при предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор да бъде между 5 и 8% от сбора на остатъчните дължими суми за срока на договора.
Михайлов предлага още типовите срокове за индивидуалните договори с крайните потребители да не надвишават 12 месеца. Той иска крайните потребители да бъдат уведомявани за изтичане на сроковете на индивидуалните договори с тях, не по-късно от един месец преди края на договора.

Веселин Божков каза още, че в приемните, където потребители може да се оплакват от мобилните оператори, ще има представители на телекомите, на комисиите за защита на потребителите и на личните данни и на Комисията за регулиране на съобщенията. Така ще се излиза по-бързо с решение по жалбите на абонатите.
От 15 март в София трябва да заработи първата приемна. По-късно приемни ще бъдат открити в Пловдив, Варна, Бургас, Враца и други големи градове.