Това съобщи говорителят на комисията Марио Гаврилов пред БНТ.

Санкционираните фирми са холандските дружества Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В.

"UBER България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена срещу компанията от таксиметрова компания с цел да се ограничи конкуренцията и правото на избор на гражданите". Това заявява генералният мениджър на Uber България Димитър Радуков във връзка със санкцията, наложена на компанията от КЗК.

Алтернативните видове транспорт като споделеното пътуване предлагат повече избор, което е добре за потребителите – конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги. Националните органи по конкуренцията в Европа, включително в Германия, Франция, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, публично подкрепиха полезността на алтернативните форми на транспорт като Uber. Същевременно, съдилищата в други европейски държави, последно в Швейцария, отхвърлиха искове за нелоялна конкуренция на таксиметрови компании, каза Радуков.

Производството е образувано служебно с решение на КЗК във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата „UberX“ на територията на гр. София. Впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’Кей Супертранс” АД срещу„Юбер България” ЕООД, отново във връзка с услугата UberX.

Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber, което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза – ползвателя-водач, казват от комисията.

Според КЗК с тази услуга се заобикаля данъчното законодателство и не се отчитат приходите на компаниите. По този начин се създават предпоставки за нелоялна конкуренция спрямо редовно регистрираните таксиметрови компании.

При сравнение между предлаганите от Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. услуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения (дори и услугите на типичните таксиметрови компании) се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга. Но в случая при UberX не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили, пише в постановлението на КЗК.

Гаврилов обясни, че според КЗК услугата "Юбер" е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на този пазар.

На двете компании, извършващи услугата "Юбер", са наложени по 2 глоби от 50 000 лева. Едната от тях е, защото нарушават разпоредби на Закона за защита на конкуренцията. Другата е, че са отказали да сътрудничат на комисията.

От компаниите твърдят, че не извършват такива услуги, но след задълбочен анализ КЗК е установила, че осъществяват пътуване срещу заплащане по предварително зададен от потребителя маршрут.

В петък от компанията за така наречените граждански таксита съобщиха, че временно спират спорната си услуга UberPOP във Франция. Двама ръководители на Uber в Париж ще бъдат изправени пред съда заради услугата.



*Uber бе основана през 2009 г. от Травис Каланик и Гарет Кемп като на този етап обслужва над 277 града в 54 държави. Платформа на Uber свързва шофьори с пътници в реално време посредством мобилно приложение. Освен с бързия си растеж, компанията стана известна с това, че предизвиква вълна от недоволства сред регулатори и таксиметровия бизнес.