С три отделни решения КЗК установи, че всяко от трите ЕРП-та - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про мрежи" АД, е извършило нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Дружествата са определяли и налагали необосновано високи цени за ползване на стълбовете на мрежата за ниско напрежение, с което се ограничава конкуренцията и се засягат интересите на потребителите.

С трите решения Комисията наложи имуществени санкции в размер на 558 446 лв. на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, 441 380 лв. на "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и 167 256 лв. на "Енерго-про мрежи" АД.

Общата санкция на трите дружества е 1 167 082 лева.

Предмет на производството са условията, при които ЕРП предоставят права за изграждане на електронносъобщителни мрежи върху стълбовната енергоразпределителна мрежа ниско напрежение. Мрежата е собственост на ЕРП-тата и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия.

Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Поддържането на мрежата е за сметка на приходите от основна дейност. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

Разследването установи, че ЕРП не водят отделно счетоводство за процесната дейност. ЕРП не прилагат счетоводен модел за разпределение на разходите на такива, наложени от лицензионната дейност, и такива, които са предизвикани от отдаване под наем на стълбовната мрежа. Тези разходи се отчитат като разходи, свързани с лицензионната дейност.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Видно от представените обосновки на цената ЕРП отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на процесната дейност. Включването на разходи в цената на процесната услуга, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти.

Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

И трите ЕРП-та ще обжалват

От ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН вече обявиха, че ще обжалват в законоустановения срок решението на КЗК.

"Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение", се посочва в становище на ЧЕЗ.

Енерго-Про не приема решението на антимополната комисия. От дружеството посочват, че компанията осъществява своята лицензионна дейност качествено и добросъвестно, спазвайки българското законодателство, и не е нарушило Закона за защита на конкуренцията.

Основните задължения на ЕВН се състоят в това да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не да отдава под наем стълбове от своята мрежа за търговска дейност на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел да развиват своя бизнес, използвайки инфраструктура на дружеството, посочват от дружеството.

В този смисъл е важно законодателството да предвиди такива правила, които не само дават права на кабелните оператори да ползват разпределителната мрежа за свои цели, но и да регламентират условия, при които ЕВН България Електроразпределение да може да защити целостта на своята мрежа, ограничавайки влиянието на тези допълнителни съоръжения върху натовареността на стълбовете и на тяхното обслужване, се посочва още в прессъобщението на ЕВН.