По време на протестите в столицата, когато фермери от цялата страна дойдоха със 170 трактора, журналистът заяви в ефир: "Този боклук, който тук беше стоварен под формата на трактористки машини, да се омита още днес от столицата, където сме дошли да си изкарваме хляба, защото в противен случай аз ще оглавя едно гражданско общество срещу тази развилняла се пасмина от провинцията и не се знае ние какво можем да направим - можем да режем гуми, може да палим трактори. Аз не желая някакви разюздани селяни в центъра на София да ми пречат да си изкарвам хляба".

В отговор зърнопроизводител от Добруджа разпространи протестно писмо, в което заяви, че Николай Бареков си е позволил "нещо невиждано за 22 години демокрация – журналист да заплашва и обижда хора, които мирно и в съответствие със закона изразяват гражданската си позиция".

Мотивите за санкцията на СЕМ срещу телевизията са насаждане на нетърпимост сред гражданите. Според медийните експерти призивите на Бареков софиянци да въстанат срещу фермерите са в нарушение на Закона за радиото и телевизията, съобщи "Дневник". Предвидената в закона глоба е между 3000 и 20 000 лева, но размерът й ще бъде уточнен допълнително. 

Решението на СЕМ беше прието единодушно. Все пак председателят на СЕМ Георги Лозанов каза, че е "силно разколебан", но подкрепя позицията заради "раздухването" на казуса. Той неведнъж се е обявявал против намесата на регулаторния орган в работата на медиите.
Решението може да бъде обжалвано в съда.

Обсъждането на тази точка от заседанието на СЕМ беше открита за медиите.
Самият Николай Бареков не дойде.

На заседанието обаче изненадващо присъства подсъдимият по делото "Октопод" Алексей Петров, съобщи Mediapool. Той обясни пред журналисти, че също се е почувствал засегнат от речта на Бареков. Водещият неколкократно направил алюзии между тракторите на зърнопроизводителите и Трактора, какъвто е прякорът на бившия съветник в ДАНС. Петров добави, че е присъствал на заседанието и от лоялност към зърнопроизводителите.


"Днешното решение на СЕМ е равносилно на издадена смъртна присъда срещу мен, заради присъствието на знакови фигури от ъндърграунда в него", коментира по-късно пред БГНЕС Николай Бареков. "В случая има една морална победа за мен. С позицията си днес Алексей Петров на практика индиректно призна, че именно той стои зад протестите в столицата. Повече коментари ще направя, след като се запозная с решението на СЕМ", добави той.