Това заяви пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от Дарик радио и "Фокус". Той присъства на отчета на Апелативната прокуратура.

Цацаров отново подкрепи намерението на общините Пазарджик и Пловдив да въведат забрана за носене на бурки на обществени места. Според главния прокурор бурките не са религиозен символ, а демонстрация на опасни течения в исляма.

"Не зная работа ли ми е да се занимавам с бурките, но подкрепям всички действия, свързани със спазване на реда и законността. Всеки гражданин на територията на България трябва да може да бъде идентифициран, както с лична карта, така и с открито лице, без значение каква религия изповядва. И още една забележка - моите уважения, но това не е традиционният ислям", категоричен бе главният прокурор.

По думите му бурките могат да бъдат носени в молитвените домове, но не и на обществени места и в училищата.

Религията е територия, в която държавата не бива да се намесва, стига обаче религията да не преминава границите, очертани от закона”, каза още Сотир Цацаров.

Главният прокурор поиска още Главното мюфтийство да излезе с конкретна позиция по въпроса с бурките.

Още в края на март Сотир Цацаров заяви на пресконференция в Пазарджик, че трябва да се ограничи носенето на бурки на публични места. Той допълни, че  трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото, а законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт.

Няколко дни по-късно вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева подкрепи Цацаров, като заяви, че в България бурката никога не е била традиционен атрибут на мюсюлманската религия.

Междувременно в Пловдив общинските съветници от ВМРО обявиха, че подготвят и ще предложат промени в Наредбата за обществения ред и сигурност в града под тепетата, свързани със забрана на агресивните религиозни символи като бурки, чадори, никаби и хиджаби.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов също заяви, че внася предложение в Общинския съвет за забрана на бурките при посещението на държавни и общински институции в града.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?