Това е гласуването, от чийто резултат зависи – според намек на премиера Бойко Борисов – дали България ще продължи да поддържа Ирина Бокова.

Осем кандидати останаха в надпреварата след четвъртото гласуване (на 9 септември) и след оттеглянето на Кристина Фигерес от Коста Рика. Както и предишни отказали се кандидати, Фигерес обяви решението си, след като се оказа последна при гласуването.

Фаворит за поста продължава да бъде бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш, който беше и Върховен комисар на ООН по бежанците. Втори е словашкият външен министър Мирослав Лайчак.

Кандидатката на България Ирина Бокова, втори мандат генерален директор на ООН, остана на пето място.

С днешното гласуване е свързана подкрепата на българската държава за нейната кандидатура, след като на 13 септември Бойко Борисов неочаквано обяви условие.

Тогава той каза, че Бокова остава единствена номинация на страната, но ако в следващото междинно гласуване, т.е. днес, тя не се нареди сред първите двама кандидати, "ще преценим всички заедно какво да направим".

Тази уговорка дойде, след като за пореден път стана дума за смяна на подкрепяния от България кандидат – в полза на еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На фона на последвалата вътрешнополитическа полемика се открои категоричната подкрепа на президента Плевнелиев за кандидатурата на Бокова.

Още едно гласуване – на 4 октомври, ще има при закрити врата в Съвета за сигурност на ООН преди той да излъчи един кандидат, който ще предложи за назначаване от сегашната, 71-ва годишна сесия на Общото събрание на организацията.

Резултатите от предварителните гласувания са съществен ориентир за шансовете на претендентите, но не са и определящи. За избор на един кандидат от Съвета за сигурност не е достатъчно мнозинство сред 15-те страни, представени в него.

Необходимо е и единодушие на петте постоянни членки, те да застанат зад един човек. Така че решението до последния момент ще зависи от спорове, преговори и компромиси между Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.