Въпросните списъци са само за онези хора, които нямат право да гласуват за местна власт, защото настоящият им адрес е в чужбина. Но в тях са попаднали и много имена на българи, чийто адрес е у нас и отговарят на изискването за уседналост. 

Депутатката от БСП Мая Манолова съобщи, че 168 000 граждани фигурират в забранителния списък.
"Хиляди български граждани, които изцяло покриват изискванията на закона за уседналост, не бяха допуснати да гласуват в изборния ден", заяви пък колегата й от ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че става дума за хора, които не само през последните месеци, а и през последните 20 години не са напускали страната и населените места, в които имат и постоянен, и настоящ адрес.
"Защо бяха манипулирани изборните списъци?", попита Местан, цитиран от БТА.

Управляващите обаче твърдят, че става дума "само за 12 000 души".

Причината за този абсурд е, че МВР е подало грешна информация към ГРАО.

"В резултат на което ГРАО изчиства тези хора по настоящ адрес - т.е. те изобщо отпадат от гласуване. На 21 септември МВР признава тази грешка, изпраща се нов масив данни, който общинските администрации трябва да започнат да изчистват. Но се получава така, че и в момента има хиляди хора, които няма да могат и на втори тур на упражнят правото си на глас. Това е безпрецедентен скандал, коментира Антоанета Цонева - председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда.

Няма виновни служители на ГРАО по случая с българите, попаднали по грешка в забранителните списъци за гласуване на местните избори, заяви междувременно пред журналисти министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Пред БНТ една от потърпевшите разказа за своя случай. След като завършила университет в САЩ, през 2006-а година Славина Дамянова се прибрала за постоянно в България. Оттогава не е пътувала до Щатите, няма и активна виза за тази държава. През 2009-а се е регистрирала с постоянен адрес в София.
"В неделя отидох да упражня правото си на глас. Но ми беше отказано гласуване за кмет на Столична община по причина, че името ми е в забранителен списък, тъй като пребивавам в чужбина. Чудно е, че се озовавам с настоящ адрес в САЩ. Аз работя от 5 години, плащам данъци, осигуровки, родих преди 7 месеца, детето е регистрирано в България на моя адрес. Така че е много странно това, което се случи", разказа потърпевшата.

Тя се обърнала към Общинската избирателна комисия в София, откъдето обаче я препратили към ЦИК. Оттам отговорът бил, че не могат да вземат решение за изваждането и от този забранителен списък и тя не успяла да гласува.
"Чувствам, че конституционното ми право на вот беше погазено поради бюрократични или някакви други спънки", казва Дамянова.
 
Говорителят на ЦИК Бисер Троянов коментира, че засегнатите е трябвало по-рано да подадат заявление за промяна в списъците.
Все още не е ясно дали компетентните институции ще съумеят до неделя да поправят "грешката" си, така че всички желаещи да могат да упражнят правото си на глас.