Това сочат регистрите на ЦИК.

Общо 4680 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни райони. Общият брой на избирателните секции в страната е 12 081, а общият брой на избирателите по избирателни списъци е 6 810 336.

Допълнително има 184 подвижни секции и 254 временни, от които 23 секции са в местата за лишаване от свобода. 231 секции са в лечебни заведения, домове за стари хора и др.

Извън страната изборният ден започва в 07.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време, като ще може да се гласува в общо 371 секции в 70 държави.

Най-много разкрити секции има във Великобритания - 58. Рекорден брой заявления за гласуване бяха подадени в Турция – над 19 хиляди, но Изборният кодекс позволява в страни извън ЕС да се разкриват до 35 секции. Едва 4 партии ще имат свои застъпници в чужбина - ДОСТ, ДПС, "Да, България" и "Обединени патриоти".

Изборният ден бе открит в 7.00 и се закрива в 20.00 часа.

Ако след това пред избирателната секция има още граждани, техните документите за самоличност се събират и гласуването продължава до не по-късно от 21.00 часа и то само за онези граждани, чиито документи са събрани от представител на СИК.

В 3.00 часа на 26 март, неделя, деня на изборите, у нас се преминава към лятното часово време, тоест стрелките на часовника се превъртат с един час напред.

Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Бюлетината, с която се гласува днес, не се различава особено от тази за вота за предходните парламентарни избори. За избраната партия или независим кандидат се гласува с "Х" или "V" в лявата половина на бюлетината със син химикал, а в дясната част има секция за отбелязване на преференция за определен кандидат. Ако не се отбележи преференциален вот, гласовете отиват за първия в листата. Общо отпечатани и предадени за гласуване в страната са 7 508 700 бюлетини, а за чужбина - 363 600 бюлетини. Всички те са изпратени в РИК и в дипломатическите и консулските представителства.

В зала "Армеец" в София ще се събират бюлетините и протоколите от 24-ти и 25-и РИК, а в зала "Фестивална" - от 23-ти РИК, уточниха от ЦИК.

В помещението на секцията избирателите се легитимират, член на Секционната избирателна комисия /СИК/ откъсва от кочана с бюлетини само една и на гърба й се поставя печат. Бюлетината се сгъва два пъти по определен от ЦИК начин. След като гласува в "тъмната стаичка", избирателят дава бюлетината на член на СИК, който сверява номера на бюлетината, слага втори печат върху нея и избирателят я пуска в урната.

Избирателят може вземе и друга бюлетина от СИК, ако сметне, че е сгрешил в отбелязването на избраната от него партия, но това е допустимо само веднъж.

В страната има и подвижни избирателни секции. Правилата за гласуване при тях са същите, като разликата е, че членовете на СИК посещават хората по домовете.

Изборният ден приключва в 20.00 часа. Ако в този час пред изборното помещение има хора, членове на СИК вземат документите им за самоличност и гласуването може да продължили до 21.00 часа, но не по-късно.

На броенето на гласовете могат да присъстват наблюдатели, анкетьори, журналисти и застъпници, но по начин, който не пречи на работата на СИК. Само СИК може да определя дали един глас е действителен, или не.

За наблюдатели са регистрирани и пет международни организации с общо 61 лица. Това са ОССЕ, ПАЧИС, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, ЦИК на Босна и Херцеговина и парламентът на Азербайджан.

Броят на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, свързани с изборите и регистрирани в Сметната палата, е 830. Седем социологически агенции ще правят проучвания с общо 2014 души.

Експерти предупреждават: когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано при запазване на тайната на вота /например, никой не присъства на по-малко от три метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията/; дали боравят правилно с бюлетините /откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред вас поредния номер на бюлетината/; дали вписват в избирателния списък данните ви по лична карта и ви канят да поставите подпис, след като гласувате.

За всяко нарушение на Секционната избирателна комисия или на представители на партиите избирателите могат да се оплачат пред Районната избирателна комисия /РИК/. РИК е длъжна да вземе решение незабавно.

При съмнение за престъпления като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите; при организирано превозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване; събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели; разпитване на избирателите и разкриване на тайната на вота; раздаване на пари; опрощаване на дългове; раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги - се обръщайте своевременно към служителите на МВР, съветват експертите.

Сигнали за всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден освен в МВР могат да се подават и в районните избирателни комисии.

14 хиляди полицаи ще се грижат за реда и сигурността в изборния ден.

От МВР обявиха, че са взети всички необходими мерки, за да не се допуснат напрежение и инциденти в деня на изборите. Специално внимание ще бъде обърнато на рисковите региони у нас. Служителите на полицията ще се намесват само ако са сезирани от председателите на избирателни комисии.