Това обявиха от Държавната агенция за електронно управление, които представиха първите реални стъпки на проекта за „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване“.

Директорът на дирекция „Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление“ Иван Модев заяви, че основното, което очакват следващата седмица, е анализ на добрите практики, който ще бъдат част от техническото задание при разработването на системата.

"Предимствата на електронното дистанционно гласуване са безспорни - бързина, удобство, достъпност, автоматизация, редуциране на грешки и разходи. Гласуването по интернет трябва да е фактически възможно на изборите за Европарламент през 2019 г. Трябва да отнема не повече от 5 минути и да може да се извършва от всяко устройство, свързано с интернет.

Дистанционният електронен вот е алтернатива на хартиения и не отменя възможността за гласуване по традиционния начин. Всеки гражданин ще има възможност да гласува електронно от дистанция преди изборния ден, но ако реши, може да гласува в деня на изборите на хартия или машинно, което ще отмени вота по електронен път“, обясни Иван Модев.

Анализът и препоръките на добрите практики за е-гласуване ще бъдат готови в началото на ноември, а до 15 ноември ще бъдат проведени три симулации за гласуване - за местни избори, за парламентарни избори и избори за Европейски парламент, каза ръководителят на проекта Силвия Митева.

Тези симулации ще бъдат публични и дебатирани. Те няма да бъдат използвани за планираното е-гласуване за изборите на ЕП през 2019 г.

Въз основа на тях обаче, през декември, ще бъде обявена открита обществена процедура за изпълнител на системата за дистанционно електронно управление.

"Предвижда се модул за анализ на риска, който да идентифицира рискови райони, рисково поведение на гласоподаватели. Изпълнителят, който ще изработи системата, ще бъда избран на база оферти, които сме получили“, обясни Митева.

По проекта се предвижда догодина експериментално гласуване на реални избори, като те могат да бъдат и частични. То трябва да ще покаже дали ще има необходимост от доработка на системата, изпълнителят ще има ангажимента да оправи нещата.

Проектът за „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно гласуване” се реализира в партньорство с ЦИК

Общата му стойност възлиза на 1 499 959. 00 лв. 85% от средствата  са от ЕС, а 15% национално съфинансиране. Крайният срок за изпълнението на проекта е 31.12 2018 г.

Това означава, че първото електронно дистанционно гласуване у нас ще бъде факт на изборите за Европейски парламент през 2019 г. След това то ще се прилага за всички избори у нас.