Вместо да приемат важните текстове, три пъти депутатите имаха принудителни почивки заради спор имало ли е заседание на Комисията по правни въпроси, на която да бъде приет доклад с ревизираните правила за гласуване зад граница.

Първата почивка беше дадена, за да може комисията да се събере, предаде БТА. След възобновяване на пленарното заседание обаче Четин Казак от ДПС и Филип Попов от БСП заявиха, че заседание на комисията не е било насрочвано и те не са били поканени. Казак питал колеги къде ще се събират, но така и не е разбрал.

Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт заяви, че също е търсил и открил, че е в стаята на зам.-председателя на НС Димитър Главчев (ГЕРБ) и предположи, че останалите членове на комисията не са проявили достатъчна заинтересованост.

Хамид Хамид от ДПС обаче попита какви са тези криминални заседания и допълни:

"Това не е било дори при Искра Фидосова".

Казак пък определи случващото се като фарс и поиска нова почивка.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че реално не е имало заседание, а само бил изготвен допълнителен доклад с редакции за яснота и удобство на депутатите преди гласуването в пленарна зала.

"Аз също си търсих членовете в предходната почивка да ги поканя и да коментираме", каза Кирилов.

Това предизвика неодобрителни възгласи от опозицията и след бурни спорове председателят на парламента Цецка Цачева даде почивка с обяснението, че в залата има безредици.

След това все пак започна заседание на правната комисия. На него беше приет на второ четене допълнителният доклад, който да бъде подложен на гласуване в зала, но това стана, докато членовете от ДПС и БСП демонстративно напуснаха.

От левицата дори поискаха оставката на председателя Даниел Кирилов, защото, според тях, приетият доклад е "фалшив" - входиран е преди началото на заседанието, и би било незаконно на базата на него да се променя закон.

Управляващите отрекоха това, но депутатите от опозицията започнаха да удрят по банките и да викат: "Оставка, оставка!".

Това предизвика Цачева да прекрати отново заседанието и да свика извънреден председателски съвет с лидерите на всички парламентарни групи.

След приключването му Даниел Кирилов опита да представи доклада от трибуната, но от опозицията отново започнаха да блъскат и отказаха да го слушат. В същото време от БСП и ДПС отхвърлиха поканата на Цачева те да прочетат доклада, защото било отговорност на управляващите.

Накрая се съгласиха това да направи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която, по думите на Казак - "неотдавна лидерът ви я нарече тежката артилерия".

От ДПС обаче настояха да бъде прегласуван вече приетият член от кодекса, който забранява изборни секции в чужбина извън посолства и консулства.

Така започнаха нови спорове, като по предложение на ГЕРБ работното време бе удължено до приемане на всички текстове.

Облекчените правила за гласуване в чужбина

Текстовете ревизират решението в чужбина да се гласува само в дипломатически представителства, което доведе до протести на българи зад граница.

Облекченият режим предвижда в населените места на държави членки на ЕС, в които няма дипломатическо или консулско представителство, да се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.

Предвижда се още, с решение на ЦИК, по предложение на МВнР, да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. души на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство.

От Реформаторския блок предложиха във всяка държава да се откриват до 50 избирателни секции по преценка на Министерски съвет. От ГЕРБ обявиха, че са съгласни, но от ПФ не.

Днес трябва да се гласува и текстът за референдумите. Управляващите увериха, че са се разбрали допитванията все пак да могат да се провеждат заедно с избори, а не само отделно, като прехвърлят топката на президента - това да става по негово решение.

Късно снощи парламентът прие експериментално електронно гласуване да се проведе след 1 януари 2018 г. в три последователни избора, включително частични, в един район на страната. В случай, че то е успешно, на изборите за членове на Европейския парламент през 2019 г. избирателите може да гласуват дистанционно електронно, като резултатите ще се вземат предвид при определяне на резултатите.

След днешното заседание депутатите излизат в двуседмична ваканция.