Популярността на "Шведски демократи" е нараснала с 1,5 на сто спрямо октомври и достига 21,5 на сто, личи от проучването на на център "Иницио", поръчано от в. "Афтонбладет".

Този резултат е съвсем малко по-нисък от подкрепата за най-голямата опозиционна партия - Умерената коалиционна партия, която има подкрепа 22 на сто.

На първо място по популярност е управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия.

"Най-много гласове в полза на "Шведските демократи" са загубили Умерената коалиционна партия и Християндемократическата партия, макар че и двете акцентират на въпросите на миграцията и опазването на реда. Но те са смятани за част от политическия елит. Това може да се сравни със случилото се в други страни, например на изборите в САЩ", обясни Карин Нелсън, експертка на центъра "Иницио". "Шведските демократи" се обявяват за ограничаване на миграцията, против глобализацията и ислямизацията. На изборите през 2006 г. партията получи 2,9 на сто от гласовете и не влезе в парламента. През 2010 г. "Шведските демократи" получиха 5,7 на сто, а през 2014 г. - 12,8 на сто. В едно от извършваните по интернет проучвания през август 25,2 на сто от запитаните гласуваха за "Шведските демократи", поставяйки я на първо място сред всички партии.