На въпрос, ако ученик има нула точки на изпита след седми клас защо пак ще може да кандидатства в профилираните и професионалните гимназии, Диян Стаматов обясни, че тогава базата за продължаване на неговото образование ще бъдат оценките от края на удостоверението за седми клас.

Това означава, че неговият резултат ще бъде далеч по-нисък от тези ученици, които имат 100 точки, уточни Стаматов, цитиран от БТА.

"Промяната, която залагаме в момента, е да няма ученик след седми клас, по новия закон, който да остане без училище", заяви заместник-министърът на образованието.

Когато ученик има нула точки, той не може да влезе в добро училище. Той ще влезе в някое училище, но не толкова напред в класацията, колкото са неговите съученици, каза Диян Стаматов.

По думите му "няма да има вече прием след осми клас и това е голямата разлика и тук много много важно е да се оцени, че липсата на такъв прием трябва да осигури проходимост на всички ученици след седми клас".

Попитан за кога се предвижда изпитите след седми клас да се изместят през юни, а сега са през май, заместник-министър Стаматов отговори, че "за месец юни изпитите вероятно ще бъдат през 2019 г."

На въпрос кога влизат другите промени в средното образование, заместник-министърът каза, че учебният план за първи и пети клас влиза сега, по отношение на организацията и на оценяването много голяма част от нещата влизат още през тази учебна година, а други детайли в оценяването и организацията - постепенно до 2020 г.

Петминутните междучасия не са ползотворни за учениците

В момента петминутни междучасия има във всички големи софийски, пловдивски и варненски училища. Петминутни са междучасията в часовете след третия час и те не са ползотворни, но са факт, за да може да се осъществи учебният процес от 7.30 часа сутринта до 19.30 часа вечерта.

Това каза Диян Стаматов, попитан кои училища ще предпочетат петминутните междучасия, тъй като в големите училища, в които се учи на две смени, на учениците им трябва време, за да слязат например от горните етажи за физкултурния салон.

Тук не правим никаква промяна по отношение на тези междучасия, но там, където сградата позволява, където училищната база позволява, междучасията могат да бъдат и много по-дълги, но не повече от 30 минути, каза Стаматов.