Това съобщи посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик на брифинг, на който представи американската компания, предаде БТА.
Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация
, добави посланикът.

Американската компания е кандидатствала през май т.г. за разрешения да се проучи терен в Североизточна България, до границата с Румъния. Посланикът и експерти на компанията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с възможностите за добива на шистов газ.
По думите на Уорлик, от находището може да се добият 25 милиарда кубически метра от горивото. Той допълни, че само за година България използва 5 милиарда кубически метра газ.
Възможността американски компании да инвестират в добива на шистов газ у нас обсъди през април в САЩ енергийният министър Трайчо Трайков.

Уорлик каза днес, че новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж. Според посланика, би се променила газовата ситуация не само у нас, а и в региона.
От американската компания посочиха на свой ред, че добивът на шистов газ е нова концепция за Европа и досега не е имало официално открити находища.

Миналата седмица американският посланик призова за публичност на енергийните споразумения, договорени между българското правителство и Русия. Изявлението си посланик Уорлик направи ден след посещението в София на руския вицепремиер Виктор Зубков.
Днес обаче посланикът отрече да се бърка в българските енергийни проекти, след като бе критикуван, че прави именно това.

Посланик Уорлик отрече възможността за екологични рискове при технологията за добив на шистов газ. Шистовият газ се различавал от конвенционалния с това, че не се намира под високо налягане - това изключва възможността да се получи изпускане в околната среда.
Представители на "Шеврон" обясниха, че залежите на алтернативното гориво се намират на 2-4 хиляди метра под земята, което е достатъчно дълбоко, за да не се създаде опасност за подземните водни резервоари. От компанията не се ангажираха с прогноза за цената на добивания газ, тъй като на този етап става въпрос само за проучване, разрешението за което се очаква.

През 2008-2009 г. САЩ успяха да увеличат рязко добива си на газ, именно извличайки суровината от шистите в земните недра и така страната зае първо място по добив на газ в света, изпреварвайки “Газпром“. Освен това САЩ успяха почти изцяло да задоволят с местен ресурс газовите си нужди, заради което и цените в газовата спотова търговия рязко спаднаха. В същото време “Газпром“ доставя синьото горива в Европа по дългосрочни договори, чиито цени са значително по-високи. Неотдавна "Газпром" изяви намерение да закупи американска компания, която се занимава с добив на шистов газ. Дори шефът на "Газпром" Алексей Милер възкликна: "Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас".