Светият Синод на Българската православна църква вече категорично се противопостави на организирането на парада, като го определи като безнравствена проява.
Дни преди официалното становище, сливенският отец Евгений от храм "Свети Димитър" призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада. Той скандализира с думите: "Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант".
Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата.

Сливенската митрополия категорично възразява срещу опита със заплаха от наказание да бъде спрян иконом Евгений Янакиев да разобличава греха и застава твърдо против гейпарада в София, "като приканва православните християни да не участват, нито да стават свидетели на тази вредна демонстрация, която нарушава правата на православните християни и създава условия за напрежение и конфликти", пише днес в изявление до медиите, подписано от владиката Иоаникий.

На 27 юни инспектор от полицията посетил Евгений и му връчил предупреждение, че чл. 146, ал. 1 от Наказателния кодекс (който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго), предвижда лишаване от свобода от една до четири години и глоба от 5000 до 10 000 лева, както и обществено порицание за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация.

От изявлението става ясно, че Евгений е подкрепил официалното становище на Св. Синод за гейпарада, като цитирал текстове от Библията. Използването на библейски слова от свещеника според владиката били разбрани неправилно като "заплаха за насилие", за която били сигнализирани правозащитни организации и органите на държавната власт, пише БТА.

В същото време отецът се позовал на Стария Завет, където е описано, че обладаните от содомския грях и мъжеловството са били замервани с камъни, и на Евангелието от Матея, че "който съблазни, едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина".

Православните християни знаят, че Св. Синод още преди две години излезе с изявление, в което тази проява беше окачествена като "публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях и има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи", припомня в заключение Сливенският митрополит.

Българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие, писа в писмо правозащитна организация "Хюман райтс уоч" в Ню Йорк до министъра на правосъдието Диана Ковачева именно по повод изявлението на отец Евгений.