Началният час на гей-парада е 16.00 часа на Моста на влюбените до НДК, съобщиха организаторите от Фондация "София Прайд", цитирани от БГНЕС. София Прайд е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза.

Тази година организаторите очакват над 1000 участници. "Прайдът не е демонстрация на сексуалност. Прайдът е елемент от борбата за това всяка сексуалност да може да бъде безпроблемно изразявана. Прайдът е видимата част от битката хора да не бъдат убивани, бити, обиждани, подигравани, уволнявани, гонени от вкъщи, мачкани заради това кого обичат, заявиха организаторите.

Като всяка година, прайдът ще премине при засилени мерки за сигурност - шествието ще бъде пазенo от стотици полицаи и частни охранители. С цел осигуряване на безопасността, организаторите приканват участниците преди и след шествието да се движат на групи, без да показват аксесоари с дъгата; да дойдат на Моста на влюбените до НДК между 16:00 и 16:30 часа; да не провокират или отговарят на провокации от хора, извън шествието; да не напускат шествието преди неговия официален край; и при най-малкия проблем, да се обръщат към доброволците с тениски с надпис STAFF.

В същото време противници на гейовете поискаха от общината да им разреши протестно шествие. Заместник кметът по сигурността Иван Сотиров обяви пред Дарик, че такова шествие ще бъде разрешено само, ако е на друго място и по друго време.

До момента София Прайд 2011 получи подкрепата на Посолствата на Холандия, САЩ, Белгия, Норвегия, Финландия, Великобритания, Германия, Словения, Австрия, Франция и Швейцария; Фондация Ресурсен Център "Билитис", Младежка организация "ЛГБТ Действие"; Българска Социалистическа Младеж, Георги Кадиев, кандидат за кмет на София; Amnesty International, ILGA Europe.

Поетапно спиране на движението в центъра на града ще бъде въведено във връзка с шествие, организирано от фондация „София прайд”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Шествието, водено от камион-платформа, ще се провежда от 16.30 до 17.30 часа по маршрут: от пешеходния мост при НДК по ул. „Проф.Фритьоф Нансен”, бул. „Васил Левски”, надясно по бул.”Цар Освободител” до паметника на Съветската армия. Движението на пътните превозни средства и колите на масовия градски транспорт ще се спира поетапно в зависимост от преминаването на участниците в шествието.