Организаторите на събитието завършиха днешното шествие, което продължи около 2 часа, с думите: „Това тук е България и никакви чужди посланици не могат да ни казват как да живеем. Ако нас ни няма, България ще загине. За България – Свобода или смърт!”

На контра шествието се събраха симпатизанти на политическите партии „Атака” и ВМРО. Участниците скандираха „Българино, събуди се!”

Шествието започна от пилоните на НДК и завърши пред столичния храм „Света Неделя”. През цялото време звучаха националистически песни и се развяваше българското знаме и знамената на двете партии.

На голям плакат пред пилоните пишеше: „Протест на патриотите против педерастката агресия”. Издигнати бяха плакати „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”.

Съорганизатори на протеста бяха Българският национален съюз, Българската национално-радикална партия, ВМРО - Българско национално движение, Национална съпротива, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Атака” и други български националисти.

Те бяха изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да забрани т.нар. гей парад. Според тях този парад застрашава обществения ред и нарушава правата на другите граждани. На въпрос за призивите на политически партии – да се забрани шествието, Фандъкова отговори: „Живеем в демократична държава. Има закони и правила и аз като кмет съм длъжна да ги спазвам”.
Взети са всички необходими мерки със засилено полицейско присъствие, за да не се стигне до сблъсъци при провеждането на шествието „София Прайд” в столицата, това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Маршрутът на парада е съгласуван и той ще се проведе от 17,30 до 21,30 часа в кръг в центъра на София. Ангажирани са достатъчно полицаи, надявам се всичко да е спокойно, така че от една страна – хората да упражнят своето право, а от друга – да не се нарушава общественият ред”, коментира кметът.

Казват, че дипломацията е умението да влизаш в различни роли, докато правиш политика. Джеймс Уорлик знае това от опит. Посланикът на САЩ в България по време на мандата си участва в сериала на bTV „Стъклен дом", пя кънтри песни, танцува суинг. А преди да си тръгне от София реши да подкрепи шествието на хората с различна сексуална ориентация "София прайд".

"Много съм благодарен, че ще имам възможността да се включа в "София прайд", заяви пред bTV посланик Джеймс Уорлик. "Трябва да изпратим послание, че всички сме еднакви пред Бог, трябва да се отнасяме с уважение и достойнство към всеки. Как да изживееш живота си е твое решение", посочи той.

Протестираме срещу това – чужди посланици да се месят във вътрешните ни работи. Намираме, че поведението на американския посланик Уорлик е недопустимо. Не ни интересува кой какво си прави вкъщи, интересува ни – да не ни налагат политика. Ние имаме своите ценности и се опитваме да ги пазим. Това заяви от трибуната преди началото на контра шествието срещу гей парада в София Ангел Джамбазки, общински съветник в Столичен общински съвет, заместник-председател на ВМРО.

Протестираме против това – някой да ни натрапва своя избор; изборът е избор, но вкъщи, а не – на улицата. Личният избор е свобода на всеки, но дотогава, докато не пречи на другия. Искаме държавата да се грижи за всички български граждани. Тези, които ще излязат на парада в 16.00 часа, имат всички права. Трябва да продължим своята борба, трябва да се борим, каза Ангел Джамбазки.

Според участници в контра шествието – гей парадът е опасен за националната сигурност. Това са политически активисти, които целят унищожението на традиционните български ценности. Този гей парад е културен тероризъм, който е подкрепен от 12 чужди държави – 12 държави, които се месят във вътрешните ни работи, заявиха от трибуната несъгласни с провеждането на „София прайд”.

Три двойки "младоженци" пристигнаха на контра шествието преди началото му. Около тях се събраха хора с лозунги „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”, българското знаме и знамената на „Атака” и ВМРО. Двойките "младоженци" се целунаха пред присъстващите, което беше посрещнато с бурни аплодисменти.

Контра шествието срещу гей парада потегли от НДК, предвождано от джип на „Атака”, от който звучат националистически песни. Шествието бе охранявано от полицейски патрули. В него участва и един свещеник, както и граждани.

Вижте снимки