Съгласно решение на съда, текстът в закона, който определя брака като съюз на мъж и жена, нарушава конституционните гаранции за равни права, предаде БТА.

Той обяви за противоконституционни нормите на Гражданския кодекс, които не позволяват на две лица от един и същи пол "да създадат постоянен съюз от интимно и изключително естество с цел да поемат задължението да водят съвместен живот".

Съгласно решението на конституционните съдии, тези текстове от закона са в разрез със свободата на хората да сключват брак (чл. 22 от тайванската конституция) и конституционната гаранция за равенство пред закона (чл. 7 от тайванската конституция).

В мотивите си съдът посочва, че свободата да встъпиш в брак се състои от свободата "дали да встъпиш в брак" и "с кого да встъпиш в брак". Тази автономия е съществена за нормалното развитие на личността и опазване на човешкото достойнство, се аргументира Конституционният съд на Тайван.

Кралство Нидерландия беше първата държава в света, която разреши еднополовите бракове. Това стана през 2001 г. След тях редица европейски държави също узакониха еднополовите бракове, като Белгия, Дания, Франция, Исландия, Холандия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Великобритания – Англия и Уелс.

От февруари т. г. Словения също разреши еднополовите бракове.

В Германия все още се води дебат за легализиране браковете и за хомосексуални.

Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ)? ЕКПЧ дефинира правото на встъпване в еднополов брак така: "Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право" (член 12). Това е сфера, в която ЕКПЧ предоставя голяма свобода на държавите да регулират брачните отношения.