Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски на Българската армия и на Военната полиция ще се включи в парада за първи път от 2009 г. насам, съобщиха от Министерството на отбраната пред БТА.

Въздушен парад ще има, мога да ви уверя и това ще бъде благодарение на високата подготовка на нашите летци и прекрасното осигуряване на нашия инженерно-технически и целия осигуряващ състав, каза командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Вчера започна подготовката за парада.

Днес към 10.00 часа първите самолети и хеликоптели започнаха да кръжат в небето над столицата. Самолетите изпълниха полети на малка височина над площад "Александър Невски". Освен МиГ-овете, в небето над София прелетя и военно-транспортния Спартан.

В Деня на Българската армия ще прелетят почти всички типове самолети и вертолети на въоръжение в българската военна авиация. Командирът на ВВС е категоричен,че ще го направят независимо от метеорологичните условия.

Във вторник в доста сложно време екипажите кацнаха на летище София. И днес на първата тренировка за парада времето не беше по-добро, но екипажите летяха.

Вижте снимки >>>

Тази вечер от 22.30 часа е генералната репетиция, като над 30 единици бойна техника  ще преминат по бул. "Цар Освободител". От Сухопътни войски предупредиха, че преминаването на машините е тренировка и гражданите трябва да бъдат спокойни.  За да не нанасят щети по жълтите павета, веригите на тежките машини са покрити със специални гумени тампони.

Летателни тренировки ще има и на 5 май.

Тази година в парада ще участват Знаменният взвод на Националната гвардейска част, Гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от Военната академия "Г.С.Раковски" с бойното знаме на академията, представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, представителен блок от Националния военен университет "Васил Левски" с бойното знаме на университета, съобщиха от МО.

Ще участват два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена, представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС, представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС, представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС, както и представителен блок от "Военна полиция" със знамето на службата.

Във всеки блок ще маршируват по 64-ма военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.

Бойната техника, която ще премине на площада "Княз Александър I", включва: танкове Т-72,
  • 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика",
  • бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, МТЛБ "Тунджа", БТР-60 ПБ- МД1,
  • зенитно-ракетни комплекси "Оса-АК",
  • 152-мм оръдие гаубица Д-20,
  • реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град",
  • тактически ракетен комплекс "Точка",
  • бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270,
  • бронирани "Хамър" М 1151 А/В 1,
  • бойни бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian",
  • бронирани автомобили "Sand Cat",
  • пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300,
  • пускови установки от ЗРК С-125.
ВВС ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада в различни формации ще преминат:
  • вертолети Ми-17, AS-532AL "Cougar", "Bell"-206,
  • военно-транспортни самолети C-27J "Spartan" и Ан-30,
  • учебните самолети "Pilatus" РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25.
Су-25 е единственият наш самолет, който може да води радиоелектронна борба чрез системата си за радиоелектронно противодействие. Лети при всички метеорологични условия, и успешно решава задачи по унищожаване на въздушни цели.

За първи път над София ще прелети и вертолет AS - 565 "Panther" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия в София ще започне с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин от 9.00 часа.

Военният парад ще започне в 10.00 часа на площада "Княз Александър I" в София. Командващ парада е командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула.