Ден преди Гергьовден, в писмо до Негово светейшество Неофит, с копие до президента, премиера и националните медии, се поставя въпросът за "специфични традиции и обичаи по време на Православно-християнски празници".

От Вегетарианското общество молят патриарха да представи позицията им пред Светия Синод и да бъде взето отношение.

В нея се казва, че един от най-големите християнски празници в България традиционно е отбелязван на трапезата "с многочислени курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог и природа".

"Но какво са курбаните? Кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: „Милост искам, а не жертва.“ (Матей 9:13, 12:7) и особено след разпятието Му на кръста като Агнец Божий. Да се осъзнае, че една традиция е отживелица – е будност! А след това се иска смелост промяната да се приложи", пише в писмото.

В него вегетарианците заявяват, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога - чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни.

Според организацията е парадоксално, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми.

"За нас е наистина непонятна самата същност на курбана. Осъзнава ли се изобщо, че се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот? Вероятно в миналото е имало своите основания за допустимост, но отговорност на институцията Църква днес е да преосмисля ритуалите от древността и да ги осъвременява!", пишат още вегетарианците.

Според тях особено фрапираща е новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в Кърджали. От обществото приветстват подаването на ръка между религиите, но поводът бил оскърбителен.

"Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен! Обръщаме се към Негово светейшество, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни „ритуали“, оправдавани като част от християнските традиции и ценности. Бог е Дух и с Дух и Истина иска да Му се кланяте (Йоан 4:24) – а не с курбани!", завършва писмото.

Засилени проверки в магазините за агнешкото месо

Междувременно Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в магазините преди Гергьовден. Наблюдават се и предприятия за производство и складове, предаде БНР.

Месото трябва да има документ за произход и здравна маркировка, но за да се избегнат некачествените продукти, експертите съветват да се пазарува само от регламентирани обекти.

"Характерният светло розов цвят за агнешкото месо, кръвонасядания по агнешкото, възстановява се в рамките на една минута - това е характерно за преснотата на месото, един от признаците", коментира д-р Несрин Расим от Агенцията.

Повечето клиенти се интересуват от произхода и разпознават прясното месо, разказа една от продавачките. По думите й има хора, които държат да е българско и да не е замразено.

"Цяло с глава е 15.50 лв., без глава е 14.20 лв., месото е 15.10 лв. за килограм и се купува", уточни тя.

Проверките продължават и на 6 май.