Съветът ще формира политики и подготвя законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт, каза председателят на Народен съюз Светлин Танчев, цитиран от "Фокус".

„Основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие,и външна политика и национална сигурност. Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото”, уточни Танчев.

Той уточни, че отделните политически сили - АБВ, Народен съвет и Гергьовден, ще изтеглят и преразгледат внесените по отделно законодателни инициативи, "за да паснат на политиката на съвета".

"Говорим за създаването на политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съвет и Гергьовден", каза от своя страна зам.- председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той изрази надежда до края на тази седмица окончателният формат на съвета да бъде факт.
Няма да се създава коалиция между тези партии, каза още Петков.

„Надяваме се до края на тази седмица да имаме окончателния формат на съвета”, каза още Петков.

„Неслучайно говорим за съвет. Ние запазваме идентичността си, но стремежът ни е да запазим тази алтернатива на властта, която липсва”, допълни Петков.

По думите му форматът на съвета не се изчерпва с тези политически сили. „Амбицията ни е да надхвърлим парламентаризма на по-сериозните теми. Да продължим сериозните президентски дебати”, допълни Румен Петков.

Във връзка с президентската кампания Светлин Танчев заяви, че не е нормално в последния момент да се изкарат едни политически лица за кандидат-президент и в рамките на 30 дни кампанията да приключи.

Миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов каза, че четири партии са участвали в работна среща за президентските избори: АБВ, Народен съюз, ЗС "Александър Стамболийски" и "Гергьовден". По думите му това е един формат център-ляво, център-дясно. 

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?