Св. Георги е покровител войнството, овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, християнин.

Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син.

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан.

Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора.

Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида.

Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Божествена Литургия. Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си.

Военният парад

Повече от 1300 военнослужещи и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС ще участват в тазгодишния военен парад на 6 май.

Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски на Българската армия и на Военната полиция ще се включи в парада за първи път от 2009 г. насам.

Военният музей отваря широко врати

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция, както и за временните изложби „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание, и „Войната, в която не можехме да не участваме“, която проследява българското участие във Втората световна война на фона на международните събития.

Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия. За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.