Това каза тази сутрин по Би Ти Ви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

Той отказа да назове конкретно име и припомни, че ГЕРБ ще обяви кандидат-президентската си двойка официално на 2 октомври.

Сякаш за да поддържа до неделя пазената досега тайна, Цветанов заяви, че "99% е вероятността кандидатът за президент на ГЕРБ" да бъде един от четиримата. (Малко вероятно, разбира се, е самият той да не знае 100% конкретното име.)

Цачева е председател на Народното събрание, Фандъкова е кмет на София, Дончев е вицепремиер с ресор еврофондове, а Николов е кмет на Бургас.

В предаването „Тази сутрин” по БТВ Цветанов препоръча и четиримата като „изключително достойни" и добави, че "всеки има своята тежест на позицията, която заема в момента". Той се спря на качествата и постиженията на всеки от тях.

И четирите имена неведнъж са били споменавани в досегашните догадки за това с кой кандидат управляващата партия ще се представи на президентските избори.

По-късно днес Цветан Цветанов официално потвърди пред журналисти в парламента, че кандидатът е един от четиримата.

"Имаме окончателно решение за кандидат-президентската двойка - каза зам.-председателят на ГЕРБ, цитиран от "Фокус". - Вече сме готови със всички рекламни материали, дори бих могъл да Ви покажа снимката на кандидат-президентската двойка, но това ще го направим на 2-ри откомври, когато ще има по-голям интерес."

Били са разглеждани 15 потенциални кандидати, добави Цветанов.

"Мога да кажа, че на последното заседание, което на Изпълнителната комисия, което беше свикано в понеделник, действително бяха обсъждани последните 4 имена – Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов”, поясни той.

За всички тях Цветанов подчерта че са се доказали в управлението и могат да носят политическа и морална отговорност.

Той увери, че самите потенциални кандидати са участвали в обсъжданията:

„Ние в ГЕРБ не взимаме решения с телефонен указател, решаваме да звъннем на един генерал или на който решим, че може да ни се върже в предстоящата кампания и след 2-3 дни той да каже: „Да, аз мога да поема тази отговорност”.

"БСП нямат съответния кадрови ресурс”, допълни Цветанов.

По повод информацията, че вицеадмирал Пламен Манушев е възможен кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ, Цветанов посочи:

„Той е един достоен български генерал. Знаете, че той е НАТО-вски офицер, защото като вицеадмирал и главнокомандващ на Военноморските сили имаше невероятен авторитет. Той е от гражданската квота в ГЕРБ и това беше номинация от структурата във Варна, с която мога да кажа, че се съобразяваме и действително ценим качествата на всеки един, който може да бъде разглеждан като потенциален вицепрезидент”.

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент?