Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в партийната централа по повод предстоящите на 25 октомври местни избори. Той припомни, че на вота през 2007 г. ГЕРБ имаха 10 областни кметове, а през 2011 г. вече 14, предаде БГНЕС.

За новата си цел - 18, той подчерта, че от ръководството смятат това за възможно. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще представи всички кандидати за кметове на 13 септември, а на 25 септември стартира кампанията, която ще продължи до 23 октомври.

Той уточни, че номинациите за кметове с реални шансове за участие в местния вот, ще са не повече от 8 действащи депутати. Те са - Вяра Церовска от Перник, Валентин Василев от Разград, Любомир Христов от Шумен, Дарин Димитров - Търговище, Георги Андонов - Гоце Делчев, Кирил Котев - Сандански, и Корнелия Маринова - Ловеч.

Бившият вътрешен министър коментира, че българските избиратели искат някой да носи политическата отговорност, както и да знаят кой е кметът и кой го издига.

"ГЕРБ няма от какво да се притеснява. Показали сме през годините с работата си какво сме постигнали и какво можем. Избирателите искат някой да носи политическата отговорност. Независимите кметове са тези, които се оказват най-зависими", каза още Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще участват сами на предстоящия вот, за да носят цялата политическа отговорност. Затова не можело да се говори за коалиция с някого в център дясно. Все пак той допусна коалиционно участие в 5 до 8 малки общини.

Той подчерта, че в последните 4-ри месеца екип на партията усилено работи по създаването на слогана си. Тази година той ще е "Видими резултати за България".
Цветанов направи и ретроспекция на слоганите на партията по време на предизборните кампании през годините. "2007 г.- "Открито управление, гарантирано от ГЕРБ", 2009 г.- "Да докажем, че България може", 2011 г. - "Градим България", 2013 г. - "Имаме воля",  2014 г. - "България няма време за губене", както и по време на парламентарните избори - "Стабилна България, време е". 

Според зам.-председателя на ГЕРБ е изпълнила политиките и вижданията си от предизборните слогани и е върнала доверието в България.

По думите на Цветанов всеки избирател в София може да се върне назад и да види откъде е започнал още Бойко Борисов като кмет.

"Над 114 детски градини бяха разграбени, невъзможност за реално изграждане на околовръстния път на София, разпродаване на спортни комплекси, като "Република". Никой не смяташе, че може да има такова разширяване на метродиаметъра. Ще правим кампания с хората, за хората, лице в лице
", увери Цветанов.

Той уточни, че и за местния вот остава председател на предизборния щаб на ГЕРБ, защото "не трябва да се нарушава структурата на всички единици в него". Предоставяли обаче възможност да има и зам.-председател в лицето на Красимир Паунов.

Междувременно от БСП обявиха, че избират кандидат-кмет за София между 15 души. Сред тях са известни имена като Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Кадиев и Евгения Живкова.