Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради съмненията около сделката с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас на пазарджишката фирма "Инерком", собственост на Гинка Върбакова. Петкова призна, че познава бизнесдамата и съпруга й от 20 г. Премиерът Бойко Борисов пък заяви от Брюксел, че е посъветвал министъра да си подаде оставката и когато се върне, ще се реши кой ще я смени.

По-рано днес бившият президент Георги Първанов коментира, че е възможно оставката да е свързана и с трусовете в управляващата коалиция и вчерашната среща за помирение, и не би се изненедал, ако наследникът на Петкова е от Обединени патриоти.

„ГЕРБ ще даде своята номинация за министър, но нека да обсъдим всичко, което се разви през изминалия ден, защото в не малка част е доста спекулативно поднасяне на информация от страна на БСП. Аз съм убеден, че след обсъждане на всичко, ще може да вземем най-правилното решение, за да няма политически интерпретации“, коментира още Цветанов пред журналисти в Сандански, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че до сряда ще се постараят да обявят номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберат в съответния политически формат. 

Зам.-председателят на ГЕРБ не пожела да коментира дали номинацията ще е на мъж или жена.

„Ние сме партия, в която не разпределяме позиции на полов принцип, а на качествата, които имат съответните кандидати“, подчерта Цветанов.