Смятам, че взехме правилното решение за кандидат-президента на ГЕРБ, Цецка Цачева се държи изключително устойчиво, тя има брилянтни познания в правото и е безупречен председател на парламента, заяви пред Нова телевизия Цветанов.

През лятото, когато говорихме за първи път за възможния вариант за кандидат-президент на ГЕРБ, Цачева беше предложение на Бойко Борисов", подчерта той по повод критиките, че обявиха кандидата си в последния момент.

Запитан за миналото на Цачева в БКП, Цветанов отговори, че към 1989 година почти всички хора на зряла възраст са били членове на партията. Това било съвсем закономерно в онзи период, когато "партията беше държавата".

Цветанов коментира и клипа от преди години, на който се вижда как, развеселена, Цачева пее на партийна вечеря.

Всеки от нас в личния си живот има компании, в които прекарва прекрасно. Понякога може би сме малко по-освободени, когато участваме в такива мероприятия. Тя е душата на компанията, винаги е много активна и много готина. Цецка Цачева е невероятен човек и който не я познава, може само да съжалява. Тя е човек, който винаги иска да помогне и винаги се е отнасяла с голяма отговорност към задълженията си", защити я още лидерът.

По повод репликата на Борисов, че нацията има нужда от майка, на само от бащица, Цветанов заяви, че Цецка Цачева действително е една достойна и грижовна майка.

Нинова: ГЕРБ издигнаха слаб кандидат, ще спечелим

Цецка Цачева е най-удобният за нас кандидат, тази кандидатура е слаба и увеличава шансовете на ген. Радев. Струва ми се, че за пръв път ГЕРБ изглеждат слаби и в позиция, която следва БСП. От юли, когато обявихме кандидатурата си, те изчакват, правят някакви сметки, коментира междувременно пред телевизията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й сега става все по-видима възможността за промяна в президентската институция и на статуквото.

Според нея ГЕРБ са стартирали кампанията страшно унизително за самата Цачева, защото Бойко Борисов обяви останалите трима потенциални кандидати и обясни защо те не са били избрани - Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Убедени сме, че ще спечелим тези избори. Всички тези кандидати са участвали по някакъв начин в изпълнителната или законодателната власт. Ген. Радев е единственият различен човек – защитавал е суверенитета на България. При Цачева това никога няма да се случи. Тя е просто един послушен изпълнител, бихме ли искали да имаме такъв президент?”, каза още Нинова и подчерта, че ни трябва човек с характер, а не толкова политически зависим.

Нинова допусна, че ГЕРБ са издигнали слаба кандидатура, защото може би е „подготвяна гигантска фалшификация на изборите”.

Трайков: Не стига президентът да е добър юрист

В момента няма никой от водещите кандидат-президенти, на който корените му да не са в лявото, а на някои даже в Държавна сигурност, коментира междувременно по Bulgaria ON AIR издигнатият от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

"Скоро ще чуем госпожа Цачева да каже какво мисли за състоянието на правовия ред и съдебната реформа. Тя ще настоява ли с цената на своето политическо неудобство/удобство и на отношенията си с издигналата я партия, да бъде доведена до край съдебната реформа?", попита той.

Според него кандидатът на ГЕРБ трябва да вземе отношение и по въпроса с присъединяването на Крим към Русия.

Един от аргументите, с който беше представена кандидатурата на Цачева, е че тя е добър юрист, добави Трайков. Според него обаче само тази характеристика не е достатъчна, за да бъде тя добър държавен глава.

"Президентът трябва да взима решенията си на изцяло принципна основа. За това дали е объркана някоя буквичка в закона си има цяла армия от истински юрисконсулти", заяви Трайков.

Кънев: Цачева не е независима, тя е войник на партията

И лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че президентът трябва да има позиция по важни теми като АЕЦ "Белене", анексията на Крим и съдебната реформа.

"По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на г-жа Цачева. За съжаление, единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение. Все пак, тя е два мандата председател на парламента. Това е много, много висока позиция и трябва да олицетворява независимата законодателна власт. Ако ми припомните случай, в който е изразила мнение, различно от това на партийния си лидер, аз ще ви бъда благодарен", каза той пред БНР.

По думите му е изключително важно президентът да бъде независим човек. Кънев припомни, че преди 5 години ГЕРБ издигнаха безпартиен кандидат и убедително спечелиха. А сега се издига един класически "войник на партията".

Цачева: Няма да се усмихвам на клевети

Номинирана съм не за военни маневри, много по-важни са фигурите във висш пилотаж в диалога с гражданите, българските граждани са тези, които със своя вот ще посочат "кой къде се е приземил", коментира в същото време пред БНТ самата Цецка Цачева.

"Тръгвам със самочувствие и увереност от наученото в българския парламент. Амбицията ми е да получа подкрепа и извън моята партия, дори на хора, които са гласували против ГЕРБ. Живеем в сложни времена - бежанска вълна, заплахи от тероризъм, Брекзит, тежки кризи в региона. Затова е необходимо да сме единни", добави тя.

Цачева допълни, че ще уважава всички свои съперници, но ако срещу нея се сипят клевети и лъжи, няма само да се усмихва.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За критиките, че Цецка Цачева е била член на БКП?