В странна ситуация сме да нямаме все още кандидат, но пък съвсем скоро предстои интересна кандидат-президентска битка, допълни ръководителката на изследванията на агенция „Алфа Рисърч“ пред БНТ.

"До края на август месец стратегията на ГЕРБ да не обяви кандидата си изглеждаше печеливша, тъй като това позволи на управляващата партия да види какви са кандидатите в другите сили и политическият пейзаж преди изборите да стане по-ясен - кой, къде, с какви съюзи ще се яви. Не само позволи да се видят какви са съюзите, но липсата на кандидат, срещу когото да успеят да изградят своята кампания, предизвика и разпадането на тези съюзи", добави Димитрова.

Според нея, поради липсата на най-силния опонент, това е катализирало раздори в другите политически сили и нито една не е останала встрани от процеса на вътрешно напрежение.

"От началото на септември обаче, не бих казала, че отлагането на обявяването на кандидатурата работи в полза на ГЕРБ, защото все по-силно става недоумението на хората – имат ли митичен силен кандидат, който може да се яви в последния момент, или става въпрос за объркване, стъписване и неяснота в редиците на партията. Дали наистина става въпрос за тактика или за неяснота, вече не играе в полза на ГЕРБ", каза още социологът.

Преди няколко дни лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов за пореден път отрече, че лично ще се кандидатира за държавен глава, като попита: "Защо искате да ме понижавате?"

Междувременно излезе регулярното тримесечно изследване на обществените нагласи на "Алфа Рисърч", проведено в периода 9-15 септември, според което Борисов остава най-одобряваният партиен лидер (32,6%).

Председателят на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева пък печели дивиденти, като остава в страни от раздорите на бившите си съпартийци, и одобрението ѝ се покачва до 21,9%.

След номинацията на Румен Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи спад от 2% и така за първи път рейтингът му пада до този на председателя на столетницата – 18,3% за Първанов, при 18,5% за Корнелия Нинова.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат-президент Красимир Каракачанов (20%).

АНКЕТА: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ?