Още снощи лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че събира в понеделник ръководството на формацията, за да обсъдят бъдещите си действия.

"Задължени сме пред волята на народа и след като сами подадохме оставка, да направим правителство, отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които сме правили", каза Борисов след края на изборния ден.

Той обаче направи уговорката, че все пак трябва да станат ясни окончателните резултати от предсрочния парламентарен вот, които ще определят участниците в 44-то Народно събрание.

По последните данни от ЦИК при обработени 99,8% от протоколите от районните избирателни комисии, в 44-тото НС влизат представители на 5 партии – ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

Преднината на ГЕРБ пред БСП е 5,4%. Партията на Борисов печели подкрепата на избирателите в 18 областни града и в трите софийски избирателни райони.

В зависимост от резултатите ГЕРБ ще реши и кои да са евентуалните му партньори в управлението.

Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер, беше лаконичен Владислав Горанов. Той добави, че все още няма готови решения.

Утре лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заминава на конгрес на ЕНП в Малта.

На въпрос дали от партията ще се опитат да убедят тези, които заради преференции са изместили водачи на листи на ГЕРБ в някои места, Томислав Дончев коментира, че това би било против правилата на демокрацията.

АНКЕТА: Кои партии очаквате да сформират кабинет?