"Мисля, че като са дали толкова хора глас за теб, не можеш да ги предадеш - каза Николов по Нова телевизия. - А и като са толкова много тези хора не мисля, че някой ще го направи."

В резултат от преференциално гласуване той се оказа преди Цачева (втора в листата).

Момчето от Червен бряг, така нарича себе си другият новоизбран депутат - Пламен Тачев, който също се нареди пред Цачева.

Аз също казвам, че съм в ГЕРБ от 1981 година, откогато датира приятелството ми с Бойко Борисов, от тепиха. Ние с г-н Борисов сме били всичко, което могат да бъдат едни мъже в живота, а приятели, бизнеспартньори. Животът ни срещна в школата на МВР, факултет, Пожарната”, коментира Пламен Тачев.

Всъщност за Тачев това ще е четвърти мандат в Народното събрание. Той не планира да отстъпи на Цачева, а от ГЕРБ са категорични, че няма да се намесят.

Томислав Дончев заяви, че това би било против правилата на демокрацията.

Каква е "класацията"

Четвъртият в листата на партията – досегашният народен представител Владислав Николов, е събрал 5200 преференциални гласа, докато Цачева е получила само 3200, и така той автоматично става втори. 

Ексшефката на Народното събрание обаче не е и трета, защото пред нея, с 4300 преференции, е Пламен Тачев. Така тя остава четвърта. А на практика в парламента могат да влязат само трима.

Водач на листата е Ивайло Московски, който може пак да стане министър и тогава освобождава депутатско място за ГЕРБ от тази листа.

Други размествания

Чавдар Велинов е под номер 10 в листата. Същият е и номерът на левицата в бюлетината и както обикновено мнозина са отбелязали и двете цифри. Сега на 70 ще стане депутат. И е категоричен - не би отстъпил мястото си, отбеляза Нова.

Синдромът 10 - 10 размести листата на левицата в още няколко градове в страната. На 36 години с две висши образования Георги Стоилов има реален шанс да влезе в парламента от Русе. Той измества втория - Добрин Данев. БСП в града трябва да получи поне два депутатски мандата.

Феноменът 11/11 пък праща в следващия парламент бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски. Той беше 11-и в листата на ГЕРБ, която се яви на изборите под номер 11 в общата бюлетина. Така щастливите единици пратиха Спас Гърневски веднага след водача Бойко Борисов и изместиха от второто място Менда Стоянова.
Не се знае още дали обаче лидерът на ГЕРБ няма да предпочете да влезе в НС от софийския 25-и МИР, където спечели срещу Корнелия Нинова (БСП).

Същия феномен задейства и в 25-и МИР, където единадесетият в листата - Христо Гаджев, измества втория - бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Той събира 5591 преференции, докато тя - само 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище.

Има още интересни размествания >>


АНКЕТА: Възползвахте ли се от преференциалното гласуване?