В деловодството на Народното събрание /НС/ бе внесен проект на решение, с което парламентът да даде съгласие служебното правителство при необходимост да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, предаде БТА.

Предвижда се това да важи и за Европейския съюз и неговите институции, както за други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от НС.

По-рано при дебатите в пленарната зала по актуализацията на държавния бюджет за това съобщи и председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

В мотивите, с които медиите разполагат, вносителите от ГЕРБ се аргументират с проблемите в приходната част, които влияят и върху възможностите за осигуряване на източници за разходните политики и натиск върху размера на дефицита.

Към това се прибавя финансовата криза през последните седмици, която също налагала да бъдат предвидени допълнителни буфери в държавния бюджет.

Освен с организацията на изборите, служебният кабинет ще трябва да решава въпросите на вътрешната и външната политика и, за да осъществява тези задачи, трябва да разполага с възможност да води преговори и да сключва заеми, посочват от ГЕРБ.

И добавят, че "в името на допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на НС" е необходимо това решение да бъде прието от депутатите.

Ако се наложи, служебният кабинет чрез такива заеми ще може да осигури пари за нормалното функциониране на общините, на здравната система и др., обясняват авторите на проекта.