Разминаването дойде след извънредна среща при парламентарния шеф Цецка Цачева на финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиера по коалиционните въпроси от ГЕРБ Румяна Бъчварова и депутатите на РБ Радан Кънев, Найден Зеленогорски и Борислав Великов, предаде Дарик.

Според законопроекта, внесен от ГЕРБ, през 2015 г. всички, родени след 1959 г., трябва да потвърдят, че желаят парите им за втора пенсия да продължат да се събират в избрания от тях частен пенсионен фонд, а ако не го направят, парите ще бъдат прехвърлени в НОИ.

По-рано днес Кънев коментира, че РБ няма да подкрепи промените при гласуване в зала.

Кънев разказа след срещата с ГЕРБ, че не са получили аргументи за решението, разговорът с ГЕРБ бил труден и не се е стигнало до съгласие.

"Дай, Боже, да има още разговори, това е разумното решение", смята той.

Кънев искал да чуе аргументи защо решението е толкова спешно, за да бъде взето по този начин и да не се влиза в особен спор по съществото на въпроса, защото разговорът за това според него трябва да се проведе с участието на социалните партньори, експерти пред медиите и обществото, тъй като се касае за парите на хората.

"Не можем да се разберем за пет минути по съществото на спора в заключена зала. Какво налага да се разбираме по този начин аз не получих задоволителен отговор",
каза Кънев.

Според него все още има поле за компромис, въпреки че проведената вече среща не е била окуражаваща.

По-рано днес РБ се срещнаха с представители на пенсионните осигурителни дружества и работодателските организации и коментираха, че се надяват да намери решение.

Владислав Горанов подчерта, че и според коалиционното споразумение отговорността на финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя, тоест ГЕРБ.

"Партии с 4-5% могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с по 4-5% и с реформаторски уклон не приемат една по същество реформа - свобода на избора", каза финансовият министър и отрече, че целта е да се запълни "дупката" в НОИ.

Горанов е категоричен, че никой няма да бъде каран насила да подкрепя решението.

"Това, което наложи бързи решения, е нашата убеденост, че неща, по които имаме решение и сме го извървели като логика в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да бъде отлагано", каза финансист номер едно.

По думите му отговорността за управлението на държавата се носи от мандатоносителя ГЕРБ, а партиите, които подкрепят определени действия, могат да подкрепят определени политики или да не ги подкрепят.

"Никой не може да отнеме възможността на министър-председателя и на партия ГЕРБ да носят отговорност за управлението на държавата и особено за нейната финансова стабилност", каза министърът.

Междувременно съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов коментира, че парламентарната им група е разделена по темата. Според него може би утре групата ще трябва да дискутира допълнително.

"Бях служебно разпределен в един от частните пенсионни фондове и преди две години се преместих по собствено желание в друг“, заяви Каракачанов.

По думите му няма логика след като направиш един път своя избор, това да бъде до живот и да нямаш право във времето да си променяш пенсионния фонд.

Как АБВ ще гласува по промените в пенсионната реформа, ще стане ясно утре след заседание на Националния съвет на коалицията.

АНКЕТА: Къде да отива вноската ви от втория стълб?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Владислав Горанов срещу Радан Кънев