ГЕРБ настоя Радев да се съобрази с искане на 2.5 млн. души

stat
13:35  |  11 януари 2017 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Цветан Цветанов: ГЕРБ иска мажоритарна избирателна система Цветан Цветанов: ГЕРБ иска мажоритарна избирателна система
Сн.: БТА

И в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система, заяви председателя на групата Цветан Цветанов.
По-рано днес пленарната зала отложи обсъждането на проекта на партията на Бойко Борисов за решение във връзка с проведеното на 6 ноември национално допитване поради липсата на становище на ВАС.

Цветанов пък потвърди, че утре ще внесат съответния законопроект, съобразен с резултатите от референдума.

Моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, това е желанието на над 2,5 млн. български граждани, подчерта Цветанов и увери, че ГЕРБ в това отношение ще са последователни. Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации, отбеляза депутатът.

Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата. Ако действително той е искрен, към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система. Убеден съм, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев, коментира Цветан Цветанов.
Той припомни, че в конституцията няма определен срок за разпускане на НС.

Ако Радев е достатъчно искрен, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, но заяви, че ще го направи след консултации с политическите сили.
И дали те ще са една или две седмици - няма значение, и не смятам, че е правилно да се обвързва решение на НС с конституцията, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ в отговор на въпрос дали времето на 43-то НС ще бъде достатъчно, за да гласува текстовете от законопроекта на ГЕРБ.
Последно в Политика


Форум за иновации събра хиляди хора, жадни за нови идеи

Четвъртото издание на форума за иновации Innovation Explorer събра хиляди хора, жадни за нови идеи.