ГЕРБ настоя Радев да се съобрази с искане на 2.5 млн. души

stat
13:35  |  11 януари 2017 / Редактор Таня Тодорова / обновено преди 89 минути

И в следващия парламент ГЕРБ ще продължи да настоява за приемане на мажоритарната избирателна система, заяви председателя на групата Цветан Цветанов.
По-рано днес пленарната зала отложи обсъждането на проекта на партията на Бойко Борисов за решение във връзка с проведеното на 6 ноември национално допитване поради липсата на становище на ВАС.

Цветанов пък потвърди, че утре ще внесат съответния законопроект, съобразен с резултатите от референдума.

Моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, рано или късно мажоритарната система ще бъде въведена, това е желанието на над 2,5 млн. български граждани, подчерта Цветанов и увери, че ГЕРБ в това отношение ще са последователни. Смятам, че имаме политическа воля, но няма политически консенсус сред останалите формации, отбеляза депутатът.
Мнение:

ГЕРБ изведнъж прогледнаха и прегърнаха народовластието като мажоритарната система, защото това е начин да се стабилизират във властта. Избирателят трябва да вземе спасението си в собствените си ръце. Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло. За съжаление българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми.
Проф. Иво Христов пред БНР

Прочети още »

Според него се виждало също, че и избраният за президент Румен Радев е солидарен с формиращото се мнозинство по темата. Ако действително той е искрен, към всички тези над 2 млн. български избиратели, които гласуваха за него, трябва да се съобрази и с тези над 2,5 млн. български избиратели, които искат промяна на избирателната система. Убеден съм, че голяма част от тях са дали гласа си точно за Румен Радев, коментира Цветан Цветанов.
Той припомни, че в конституцията няма определен срок за разпускане на НС.

Ако Радев е достатъчно искрен, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, може веднага да издаде указ за разпускане на парламента, но заяви, че ще го направи след консултации с политическите сили.
И дали те ще са една или две седмици - няма значение, и не смятам, че е правилно да се обвързва решение на НС с конституцията, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ в отговор на въпрос дали времето на 43-то НС ще бъде достатъчно, за да гласува текстовете от законопроекта на ГЕРБ.


Последно в Политика


Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море?

Зачестиха случаите на пристигащи в Румъния бежанци. Дали през Черно море не възниква нов маршрут? Какви са позициите на Румъния и как ще реагира България?