Коцева подаде оставката си миналия петък във връзка с медийния скандал за обществена поръчка на Центъра за градска мобилност в София за реконструкция на спирки в градския транспорт, спечелена от фирма на съпруга й.

Заради скандала оставка подаде и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, който се оказа близък семеен приятел на Коцева.

Ирена Коцева обяви, че няма нищо нередно при обществената поръчка, но си подаде оставката като депутат, след като лично лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов й я поиска.

Оставката бе одобрена в НС със 119 гласа "за", 16 "против" и 11 "въздържал се".

По време на дебатите най-остро реагираха от "БСП лява България".

Таско Ерменков заяви, че това не е доброволен акт, а предварително обявен от премиера, предаде БТА.

Когато на кораба има бунтове, този човек потушава пожари. Явно е чел книги не само за индианци, но и за пирати. Имайте собствено достойнство, имайте чест”, обърна се депутатът към колегите си от ГЕРБ.

Той добави, че намаляват ръководните им органи със седем души - един заместник-кмет, един народен представител и 5-членен Управителен съвет на „Градска мобилност“, чиято оставка беше поискана след скандала от кмета Йорданка Фандъкова.

"Така че внимавайте какво правите, да не останете без членове и ръководни кадри", предупреди ги Ерменков, цитиран от БНР.

Според друг социалист - Валери Жаблянов, случилото се е "нарушаване на основни принципи на правовата държава и на разделението на властите".

"Отива си тази, която не е извършила провинение, за да останат неприкосновени онези, които грабят и разсипват България", добави Георги Божинов.

Атанас Атанасов от ДСБ коментира, че това е имитация на борба с корупцията.

"Избирателността в борбата с корупцията ще доведе доверието към парламента на още по-ниско ниво", добави той и призова за еднакъв аршин към всички сигнали.

А Николай Александров от "Атака" каза, че оставката на Коцева не е нищо повече от хляб и зрелища.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че за да си подадеш оставката, трябва да имаш достойнство. По думите му това е личен акт на Коцева, водена единствено от интересите на държавата.

"Няма народен представител от групата, който да не стои зад Ирена Коцева. И към настоящия момент никой не може да каже какво престъпление е извършила, защото тя не е извършила такова", подчерта още той.

Независимият депутат Велизар Енчев обаче го обвини, че действа под натиска на премиера и го призова да не подкрепя оставката.

"Морален дисбаланс е да говорите за достойнството на Ирена Коцева, а да изпълнявате желанията на премиера", заяви депутатът.

Според него далеч по-сериозни нарушения имало при икономическия министър Божидар Лукарски, чийто баща печелел крупни поръчки.

Самата Коцева изрази очакване започналата проверка по случая да бъде обективна, защото е убедена, че няма конфликт на интереси.

"Аз съм учител, директор на училището и възнамерявам да приложа на практика това, което като законотворец направих в Закона за училищното образование", каза още Коцева вчера пред bTV, като подчерта, че е подала оставка заради обществената чувствителност по темата.

Мястото на Ирена Коцева в парламента трябва да заеме следващият в листата на ГЕРБ в София-област - неизбраният кандидат за кмет на Златица Иван Стойнов.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?