Той отправи този призив от Брюксел, където участва в поредица срещи на Европейските консерватори и реформисти, чийто член на Изпълнителното й бюро е, съобщиха от партийния пресцентър.

Предлагам този формат за преговори като евродепутат от единствената автентична дясна група в ЕП. Нека да седнем и да се разберем. Ако Борисов откаже такъв разговор, ще потвърди моята теза, че БКП управлява ГЕРБ, тъй като повечето членове на партията му са членове на БКП. Това значи, че БКП в момента има две партии - ГЕРБ и БСП", заяви Бареков.

Той подчерта, че на срещите си с шефове на ЕНП в Брюксел ги е уведомил, че преговорите с ГЕРБ се затрудняват. Обяснил, че причина за това е, че в тази партия 2/3 от хората са комунисти, начело с Борисов, който трябва да се отърси от своята зависимост и от миналото си.

Лидерът на ББЦ даде 48 часа на Борисов да отговори дали е съгласен за съвместни преговори.

"Борисов да се определи дали е ляв или десен, защото продължава да се заиграва с ДПС и да обслужва техните интереси. Той бяга от преговори за изборите и по този начин оставя на власт кабинета "Орешарски", тъй като БСП и ДПС няма как сами да определят дата на изборите“, добави Бареков, който неотадавна каза, че преди е бил десен, но сега е ляв.

По думите му така дава шанс на лидера на ГЕРБ да покаже, че не е зависим от БСП и ДПС, защото изпадал във все по-голяма зависимост от силни политически фигури.

"Дори неговите клакьори започнаха да го обвиняват, че дава заден и се крие като мишка", коментира още бившият журналист.

По-рано Бойко Борисов обяви, че има промяна в плана му за изборите - след като няколко пъти заяви, че няма да участва в консултациите на парламентарно представените партии за дата на вота, сега обяви, че ще го направи. Причината била, че настоява изборите да се проведат още на 14 септември, защото иначе държавата щяла напълно да катастрофира.

Консултациите ще се проведат в петък от 12 часа, съобщиха от БСП.