Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата за вота на недоверие. 

Каква е първопричината – очевидната неадекватност на управлението спрямо очакванията на избирателите. Така се стига до приципа – проба-грешка. И последицата – всяко недоволство води до отпускане на нови пари в нереформирани сектори, които не носят обществена полза, освен временно спокойствие за управляващите, каза Карадайъ.

Основният проблем на днешното мнозинство е липсата на ясна визия за управление, липса на визия за реформи и за целта на реформите. Няма ясна представа какво да стане и на стратегия как да се достигне целта, с какви средства и инструментариум. Именно ясната визия с ясна стратегия трябва да определят и инструментариума. Този подход обаче цялостно отрича коалиция от типа на сегашната. Реалностите днес изискват нова формула, нов тип управление, нов тип коалиционност, заяви Карадайъ.

Сегашната формула на управление има и друг недостатък. Липсата на ясна управленска програма. Причината не е в партия ГЕРБ, дори не е и в националистите. Причината е в несъвместимостта на основните идейни принципи, върху които се гради мнозинството.

ГЕРБ се стреми да бъде типична демократична партия, а националистите са сбор от стремящи се към властта популистки организации. При тази ситуация ние не просто подкрепяме вота на недоверие за корупцията, а посочваме първопричината – средата, която генерира корупция и некомпетентността на управляващите да управляват в съвременните условия. Само аритметиката в политиката вече не е решение на проблема с управлението. С този вот това правителство е малко вероятно да падне. Но то е обречено да се провали и да падне заради генезиса му – погрешно зададен модус вивенди, заяви Карадайъ.

ДПС ще гласува за вот на недоверие поради причините, които пораждат крайно негативни последици, само една от които е корупцията. Време е за диалог по визии и програми за управление по отделните секторни политики.

Време е за решителни действия за премахване на хранителната среда на корупцията. Грешната формула предпоставя лош ред, ad hoc решения и лошите последици стават неизбежни. Въпросът е какво следва от това?! Необходима е нова визия за развитие на страната, дълбоки реформи и институционални промени на база програма за ускорено развитие. Програмата за ускорено развитие изисква непопулярни мерки. Но такива мерки не могат да бъдат осъществени от популисти и националисти. Борбата срещу корупцията е основен приоритет в рамките на европейската политика за свобода, сигурност и справедливост. Призоваваме към отговорност, обективност и прагматизъм, заключи Карадайъ.