Това обяви в кулоарите на парламента Методи Андреев. Подписи до момента са положили 60 народни представители от ГЕРБ, съобщи БТА.

Петицията ще бъде раздадена и на останалите политически сили в Народното събрание. Те ще имат възможност да се присъединят към нея до следващата сряда, след това ще бъде връчена на министъра на образованието.

България остана единствената страна от бившия соцлагер, в която близкото минало не се преподава на подрастващите, обясни мотивите на инициаторите Андреев.

Според текста на петицията изучаването на тоталитарните режими в България през 20 век е останало частично и непълно застъпено в учебните програми. А обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи, подчерта Методиев.

Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре да бъде моделиран чрез невежество и заблуди за миналото”, се казва в петицията, инициирана от ГЕРБ.

В края на септември депутатите приеха на второ четене новия Закон за предучилищното и училищното образование. Тогава парламентът реши, че престъпленията на комунистическия режим няма да се изучават в училище. При гласуването депутатите на ГЕРБ за втори път възпрепятстваха престъпленията на комунизма да влязат в учебниците.
През 2009 г. такова предложение дойде пак от десните, но не бе прието още на първо четене с мотива, че такива изменения трябва да се направят след “обществен дебат с ученици, учители и родители“.

Освен промените в Закона за образованието, депутатите решиха също да няма давност за наказания за престъпленията на комунистическия режим.
Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на тежки престъпления, извършени в периода от 09.09.1944 г. до 10.11.1989 г. от членове на ръководни органи на БКП, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова предложи досиетата на ДС да станат публични чрез отворен код, лесен за обработка от компютър при ползването на данни от архивите на бившата Държавна сигурност.