От пресцентъра на РБ разпространиха писмо, което са изпратили до председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов с обвинения, че партията му е платила за публикации срещу РБ.

В писмото, подписано от председателя на щаба на РБ Найден Зеленогорски, пише:

"Уважаеми г-н Цветанов, във връзка с тенденциозни платени материали в медиите, от днес, 9 октомври 2015 година, срещу лидери на РБ, се обръщаме към вас със следните въпроси:

1. Има ли решение на щаба на ГЕРБ за организиране на черен ПР срещу Реформаторския блок и неговите лидери, включително и министри от коалиционното правителство на ГЕРБ и РБ?

2. Какви мерки е предприел щабът на ГЕРБ за гарантиране на добрия тон, в контекста на заявеното от председателя на щаба Цветан Цветанов, че партията ще заложи на позитивна кампания?"

От РБ призовават всички партии, участващи в изборите, да заложат на идеи и програми, а не на предизборни интриги. Десните прилагат линк към въпросния материал в национална медия, за който тяхна проверка установила, че е платен от ГЕРБ. Под публикацията, озаглавена "Гражданският съвет на реформаторите излезе „Отвъд РБ”, е означено, че е платена.

В нея се казва, че представители на Гражданския съвет към формацията във Велико Търново са дали пресконференция, на която са заявили, че ценностите, които са били в основата на учредяването на РБ, бяха подменени.
Цитиран е доц. Светлозар Влайков, който се извинява на всички негови близки, приятели и познати.

Искам прошка от всички, които съм призовал да гласуват за РБ, защото смятам, че с действията си блокът подмени много от тези основни ценности, в името на които той се появи като политическа формация, подкрепена активно и авторитетно от непартийни хора, граждани. Смятам, че много тежко подведох тези хора”, казва Влайков.

Цветанов: Това са внушения

По-късно от ГЕРБ отрекоха да са плащали публикации с подобно съдържание.

"За пореден път използвам възможността да уверя уважаемите колеги от Реформаторския блок, че ПП ГЕРБ категорично и по никакъв начин не си е позволявала да се занимава с организирането на черен ПР срещу когото и да било. Категорично заявявам, че ГЕРБ не финансира материали в медиите срещу политическите си партньори или опоненти. В духа на толерантността, за която всички говорим, бих помолил и призоват да не се правят подобни опити за внушения в тази посока", заяви в официално съобщение Цветан Цветанов.

Само преди дни обаче съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев заяви, че преди местните избори има координирана атака срещу кандидатите на РБ от ДПС, но и от ГЕРБ, които ги "удрят в гърба". Той даде пример с лична атака на Цветанов срещу Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на РБ във Варна.

"Цветанов и медиите на Пеевски използват и една и съща риторика - като например да наричат кандидатите на реформаторите "независими", за да не им се приписва тяхната победа", каза още лидерът на ДСБ.