Манолова припомни думите на Борисов от вчера в Брюксел, че „подведени от всеобщата лудост", от ГЕРБ гласували "за" удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя и така са подкрепили "Атака".

"След като оценката на вашия лидер е, че сте обзети от лудост и популизъм, защо тук ни губите времето?”, попита Манолова. 

Депутатът от ГЕРБ Ирена Узунова на свой ред отговори така: 

Разбирам г-жа Манолова, която всеки път ще скача, няма да кажа като какво на червено, като чуе думичката донос. Не мога да твърдя какво вие сте говорили с „Атака”, но не прехвърляйте върху нас вашите задкулисни игри”. 

От ГЕРБ заявиха, че сблъсъкът в петък - когато бе гласувано решението за мораториума, се е разиграл пред очите на "нашите деца", които видели "злия, грозния образ на тези, които крепят днешното управление". 

Вижте снимки от настроението в парламента>>

Протест на ГЕРБ срещу Сидеров след подкрепата за него

В декларация депутатите от ГЕРБ заявиха, че се срамуват от поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и от тези, които "всеки ден оплакват парламентаризма и неговите норми, но дори и с една дума не осъдиха това поведение".

От ГЕРБ настояха етичната комисия да разгледа поведението на Сидеров от миналия петък, когато едва не се стигна до сблъсък между него и депутатката Цвета Караянчева.

Тогава ГЕРБ заявиха, че вотът през май бил опорочен и настояха за честно и прозрачно разследване "на манипулацията" с костинбродските бюлетини.

Ирена Узунова, която обяви това искане, обаче нито веднъж не назова поименно "Атака" и Сидеров.

В отговор Мая Манолова от БСП заяви:

"Нещо се е променило и в отношенията на ГЕРБ към неназованата парламентарна група и неназования лидер. Във вторник ГЕРБ буквално клекна пред тях. Представители на ръководството не бяха толкова възмутени, защото поклоннически преследваха нейния лидер, дори и в парламентарната им стая, с молба да постигнат общи действия по проекта мораториума".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Всеобщата лудост ли гласува в парламента?