В повечето региони няма промяна във водачите от предходните избори през 2013 г., в други райони има нови лица, макар и някои познати като депутати.

Бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев повежда листата в Пловдив-област, а бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев е първи в Пазарджик, обявиха на пресконференция от ГЕРБ.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова оглави две листи на партията – в Стара Загора и във Варна.
Две листи води и бившият министър на транспорта Ивайло Московски - в София област и Видин.

Делян Добрев
, който бе министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов", е първи в Хасково, а експарламентарният шеф Цецка Цачева - в Плевен.

"Заложили сме на кадри, които действително да оправдаят доверието на българските избиратели", коментира председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция, предаде „Фокус”.

По думите му при изготвянето на листите от ГЕРБ са се стремили да има равнопоставеност между мъжете и жените, а съотношението на водачите е 40 на 60.

„В подредбата на всички участници в листата винаги сме се старали да постигнем баланс 50 на 50. Заложили сме много на представителност от всички етноси в България”, коментира Цветанов.

Той отново каза, че целта на партията е постигане на силно центристко управление в 43-то Народно събрание и брой на депутатите около и над 121, за да върнат страната в правилната европейска перспектива.

В отговор на въпрос за евентуални коалиции в следващия парламент и ултиматума на Реформаторския блок, Цветанов каза, че избирателите ще определят бъдещите управляващи и ГЕРБ няма да участва в безпринципни коалиции.

Той допълни, че ако някой спечели доверието на 150 000 - 200 000 избиратели, не би трябвало да поставя безпринципни условия на тези, които имат над 1 млн.
избиратели, предаде БТА.

На въпрос дали ГЕРБ е готова да управлява с Патриотичния фронт около НФСБ и ВМРО, Цветанов посочи, че това, което е видял от НФСБ, е, че те ще са партията, която ще подкрепя всяка принципна политика в интерес на България и няма значение коя партия е формулирала това предложение.

Цветанов коментира и инициативата "Ледена кофа", в която се включи, поливайки се с вода.

Той бе помолен да коментира каква точно кауза подкрепи, тъй като в публикувания клип казва, че го прави заради децата с "алтуизъм", пише БГНЕС.

"Приемете, че съм допуснал лека грешка. Участвал съм в много благотворителни акции. Другата седмица ще връчим средствата, които сме предвидили - аз ще даря 1000 лева, очаквам и моите колеги да дарят подобна сума", обясни Цветанов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в пресконференцията.

Водачите на листите на ГЕРБ по избирателни райони:

Благоевград - Цветан Цветанов
Бургас - Ивелина Василева
Варна - Лиляна Павлова
Велико Търново - Цветан Цветанов
Видин - Ивайло Московски
Враца - Петя Аврамова
Габрово - Цветомир Михов
Добрич - Румен Иванов
Кърджали - Цвета Караянчева
Кюстендил - Кирил Калфин
Ловеч - Корнелия Маринова
Монтана - Десислава Атанасова
Пазарджик - ген. Стоян Тонев
Перник - Вяра Церовска
Плевен - Цецка Цачева
Пловдив - Бойко Борисов
Пловдив-област - Методи Андреев
Разград - Валентин Василев
Русе - Пламен Нунев
Силистра - Милена Дамянова
Сливен - Десислава Танева
Смолян - Даниела Дариткова
23-ти МИР София - Александър Ненков
24-ти МИР София - Румяна Бъчварова
25-ти МИР София - Бойко Борисов
София-област - Ивайло Московски
Стара Загора - Лиляна Павлова
Търговище – Дарин Димитров
Хасково - Делян Добрев
Шумен - Любомир Христов
Ямбол - Иван Чолаков

В БСП обаче все още не са готови с всички водачи на листи заради разногласия.

Анкета: Да минават ли кандидат-депутатите тест за интелигентност?