ГЕРБ няма да настояват и да се приеме внесеното от тях проекторешение за разширяване правомощията на служебния кабинет при необходимост да сключва договори за международни заеми при последваща ратификация от НС.

Решението на ГЕРБ днес е взето след разговор на лидера на партията Бойко Борисов с председателя на парламента Михаил Миков. Борисов "най-колегиално и държавнически" го питал дали БСП ще подкрепи актуализацията на държавния бюджет - "на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя", съобщиха БТА и "Фокус".

Миков, по думите на Борисов, казал: "Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим”.

Промените за бюджета бяха приети вчера на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От БСП, които гласуваха "против", викаха "Горчиво". Президентът призова депутатите да одобрят и на второ четене актуализациите на държавния бюджет и този на НЗОК. По план това трябваше да стане на 4 август.

"Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ”, заяви на брифинг Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той отсече "дотук беше" и прикани БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца, да се съберат с ДПС и "Атака", както било година и два месеца, и ако има да си прокарват закони, да си ги прокарат.

"ГЕРБ никога не е влизала и няма да влиза в никакви задкулисни или подобни игрички. Ние ви пожелаваме приятна игра", заяви Борисов.

Той бе категоричен, че вече нищо не е в състояние да ги върне обратно в пленарната зала.
По-рано днес заседанието на НС бе отложено за утре, защото ГЕРБ не осигуриха кворум.

По думите на Борисов като отговорна политическа сила ГЕРБ много искали да помогнат на президента и на служебното правителство, но това вече било невъзможно.

„Г-н Местан се целува със Станишев, Орешарски се целува със Станишев, а Бойчев (Жельо Бойчев от БСП - б.р.) вика: „Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът”? Що за нахалство в последните три дни на НС да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина-три месеца спокойствие поне на служебното правителство", попита още той.

Лидерът на ГЕРБ нарече вчерашната си позиция "отговорна и държавническа" и припомни, че преди време заявил, че ще дойде ден, в който да има дилема  "партията или държавата", цитира го БГНЕС.

По думите му, дал 4 стъпки и в нито една не влизало да се фалира КТБ, за да опитват от БСП да му го пришиват и обясни, че опорните точни на управляващите и наглостта им били залогът за следващите месеци на стабилност.

Вчера Борисов предложи новото мнозинство след изборите да си избере управител и подуправител на БНБ. Само преди дни предложи Калин Христов за управител на БНБ.

БСП: Видяхме един уплашен Борисов

Миков коментира по-късно, че БСП имала принципна и ясна позиция по актуализацията на бюджета. Той обаче отказа да коментира какво си е говорил с Борисов, защото разговорът бил на четири очи. Миков е категоричен, че ще остане на поста си до разпускане на това Народно събрание.

"Видяхме един уплашен Борисов от това, че бъдещата коалиция между ДПС и ГЕРБ беше разобличена", категорична е Мая Манолова от БСП.

Според нея, сценарият, обмислен между президента, Борисов и ДПС, в който неволен участник бил и премиерът, бил своевременно осуетен.

"Усетиха, че стават съучастници и/или инициатори в грабеж, в подписването на празен чек, с който необяснимо как бъдещото служебно правителство, очевидно при бабуването на президента, с тайното съгласие на ГЕРБ и ДПС, искаха да се разпоредят с финансите на държавата, на данъкоплатците, на обикновените граждани. И може би заради гузна съвест се извъртяха на 180 градуса", коментира Атанас Мерджанов, председател на ПГ на КБ.

ДПС: Дошло е време разделно

"На 4 август – понеделник от 14.00 часа цялата ПГ на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност", каза лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус".

Оттук-нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите по отношение на бюджета на НЗОК и пред цялото българското общество по отношение на държавния бюджет, добави Местан.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Мерджанов

АНКЕТА: Одобрявате ли обрата в поведението на Борисов?