Това е решението на Изпълнителната комисия (ИК) на партията, обявено от Томислав Дончев.

"ГЕРБ се разграничава от общинските си съветници по казуса. Възлагаме им - 4 на брой са, да прегласуват решението на Общинския съвет.
При неспазване на заседание на Изпълнителната ни комисия, сме в правото си да прекратим членството им, на двама от тях, които са в ИК, а на другите двама - да се разграничим от действията им до края на мандата
", каза още той.

По думите на Дончев кметът има намерение да върне решението на Общинския съвет за преразглеждане.

Инвеститорът Радослав Йовков, който иска да строи в района и заради когото, както се твърди, е взето решението на Общинския съвет, е бил член на ГЕРБ, но е изключен преди две години, уточни Томислав Дончев в отговор на въпрос.

Той изрази надежда Министерството на културата да не бъде съучастник в промяната на статута на Копривщица.

От министерството подчертаха по-рано необходимостта от опазване на културното наследство на Копривщица и изразява убеденост, че общината и общинският съвет няма да станат инициатори на необратима загуба на забележителни образци на българската възрожденска архитектура.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е резговарял с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който е уверил, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет. "Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Борисов във Фейсбук.

Президентът Румен Радев
също написа в социалната мрежа, че всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България.

Самият кмет Генчо Герданов призна за "недобра комуникация" между него и Общинския съвет. Ще има забележки по Общия устройствен план, ски пистата няма да е в рамките на града, коментира той

Кметът уточни, че са отворени за инвестиции в туризма, земеделието, но при запазване на уникалната архитектура на селището.

"Ще се мъча, докато съм кмет, да запазим Копривщица и да я предадем на бъдещите поколения съхранена", заяви Герданов и посочи, че корените на българите трябва да се пазят.

"Всичко съм написал в докладна до Общинския съвет. Днес трябваше да има сесия, но дойдох тук и се отмени. Оттук натам разчитам на съветниците да вземат разумно решение. Копривщица ще продължи да съществува такава каквато е. Никой, най-малко кметът, няма намерение да спира развитието", поясни той.

"Отворени сме към всички инвеститори, които искат - добре дошли са, но идеята ни е да запазим Копривщица. Строителството, докато съм кмет, трябва да е в унисон с архитектурата, олицетворяваща Възраждането", категоричен е кметът.