С Парламентарната група на ГЕРБ президентът проведе последната от поредицата срещи в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарните политически сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съдебната система и в сектор "Сигурност" основен приоритет на партията е реализирането на приетата с широк политически консенсус Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев изрази задоволство от волята на мнозинството да осъществи реална реформа в сектора, в изпълнение на постигнатия в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност консенсус относно необходимостта дейността на службите да получи ясна законова регламентация.

Акцент по време на срещата беше поставен върху реформите в енергетиката, образованието, администрацията, водния сектор.

Усилията на мнозинството са насочени към пълна либерализация на енергийния пазар до края на 2015 година, към реализацията на Националната програма за енергийна ефективност и към ускоряване на изграждането на интерконекторните енергийни връзки със съседните страни.

Предприемат се също така реални действия за разширяване на възможностите за добив на енергоресурси от собствени източници.

Президентът Росен Плевнелиев и ръководството на ПГ на ГЕРБ споделиха позицията, че промени в изборното законодателство не трябва да се случват в последния момент и следва да бъдат внимателно подготвени.

От ГЕРБ отново заявиха подкрепата за предложеното от държавния глава национално допитване за промяна на изборните правила, което да се проведе заедно с местния вот тази есен.

От ПП ГЕРБ изказаха благодарност на държавния глава за ясната му позиция по кризата в Украйна.

Общо беше виждането, че евроатлантическата ориентация на България няма алтернатива и национално отговорният подход изисква всички политически сили да работят за проевропейското развитие на страната.